Tre snabba: Anders Öhman

Näste man ut i "Tre snabba" är Anders Öhman. Anders är utbildningsansvarig på sommelierskolan Gustibus i Malmö. Han driver även bloggen Öhmans Mat & Vin.


Hej Anders!


Om jag säger Rioja, vad tänker du på?

Tapasrunda på Calle del Laurel i Logroño. Alltid.

Vilket är din favoritrioja?

Jag är svag för klassisk rioja som exempelvis La Rioja Alta Gran Reserva 904.

Vad äter du helst till ditt favoritvin från det nya rioja?

Gärna vitlöksdoftande lammkotletter med frasigt stekta potatis eller en enkel, mustig patas riojanas.

 

Vi tackar Anders för svaren. Glöm inte att läsa Anders roliga mat- och vinbloggblogg här. Om ni vill veta mer om Gustibus, läs gärna här.


Rioja Sommelier Award 2010

Snart är det dags för årets Rioja Sommelier Award. Sveriges viktigaste tävling för sommelierstuderande äger i år rum på Och Himlen Därtill den 12 maj. Bland tidigare vinnare finns nu framgångsrika sommelierer så som Klas Lindberg (Kocklandslaget), Helena Marstrander (tidigare TV4), Mercedes Bachelet (Mathias Dahlgren) och Totte Steneby (Gondolens vinbar och finalist i SM i sommellerie)

Håll utkik på Facebook och på bloggen, för snart kommer det mer info om jury, deltagare och mer därtill. 


Förra årets vinnare, Gustibus.


Riojavandring

Häng med på en bekväm riojavandring! Du slipper både resan och vandringen och det tar bara nio minuter. Klicka här.


Tre snabba: Grythyttansvinatlas.com

Näste man ut i "Tre snabba" är Miguel Cruz Liljegren, sommelierstudent på Grythyttan. Förutom att vara student är Miguel även vinbloggare.


Hej Miguel,

Om jag säger Rioja, vad tänker du på?
Just nu tänkte jag på att mogen Tempranillo från Rioja har många likheter med mogen Pinot Noir från Bourgogne.

När dricker du allra helst en Rioja?
Jag dricker Rioja när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.

Slutligen, något Riojatips till läsarna?

Jag tipsar er gärna om ett vin som med sin intensiva feminina frukt, personligt kryddade mognadstoner och sammetsmjuka textur kan få den oinvigda novisen djupt in i Riojaträsket. La Rioja Alta Gran Reserva 904 (nr 7462 på Systembolaget).

 

Läs om en ung sommeliers vintankar och utbildning här.

Tre snabba. Först ut: Winepunk.net

Ny kategori här på bloggen är "Tre snabba". Vinprofiler och vinbloggare får svara på tre snabba frågor om Det Nya Rioja. Först ut är Erik H som driver vinbloggen winepunk.net.


Hej Erik!

Om jag säger Rioja, vad tänker du på?
Tempanillo.

Vilken är din favoritrioja?
El Puntido från Vinedos de Paganos. Bra, modernt och vettigt prissatt.

Vad äter du helst till ditt favoritvin från Det Nya Rioja?
Tjock stekt eller grillad entrécôte.


Vi tackar Erik för svaren. Läs Eriks vinblogg här.

Hur njuter du helst av ett vin från Det Nya Rioja?

Sista frågan på vår undersökning kring framtidens mat- och vintrender gällde Det Nya Rioja. Frågan var hur man helst njuter av ett vin från Det Nya Rioja. Frågan var öppen och därmed varierade svaren betänkligt. Men man kan sammanfatta det med att de flesta dricker sitt Riojavin till:

* Grillat eller stekt kött.
* Charkuterier, ost eller tapas.
* Tillsammans med goda vänner eller möjligtvis en snygg spanjor eller spanjorska.Respondenterna uppdelade efter yrke. Notera att hela 21% är livsnjutare, antagligen världens bästa yrke.


Bilder från white Guide Gala 2010


God serranoskinka.Mischa Billing var en av vinprofilerna som hade valt ut sina två favoritviner från Det Nya Rioja.Gäst får lite Rioja i glaset.

Vad är helt ute inom mat och dryck om ett par år?

Experimentell mat har varit på tapeten de senaste åren. Men om ett par år är den eran slut och vi går tillbaka till det rustika och enkla. Det tror i alla fall Sveriges mat- och dryckeseliten som menar att experimentell mat är helt ute om ett par år. Mat som har negativ påverkan på vår miljö döms också ut av experterna.

 

Frågan var: Vad är helt ute inom mat och dryck om ett par år?

Svaret blev:


Dags att redovisa den tredje frågan...

...från vår undersökning som presenterades i samband med White Guide Gala 2010. Frågan var: "Vad tror du är viktigast för dig som restaurangbesökare i Sverige om ett par år?" Svaret ser ni nedan.Överlägsen vinnare blev svarsalternativet "Upplevelser för alla sinnen", följt av "Lokala och ekologiska råvaror" och "Nytänkande mat- och vinkombinationer". Att krogen är ny eller att krögaren är känd var av mindre betydelse.

Vilken vintrend tror du kommer att vara drivande inom några år?

Har du undrat vilken som är framtidens vintrend? Oroa dig inte, Sveriges mat- och vinelit har svaret! Den andra frågan i vår undersökning som presenterades på White Guide Gala 2010 var nämligen "Vilken vintrend tror du kommer vara drivande inom några år?". Och svaret är, kanske inte helt oväntat ekologiska och klimatsmarta viner. Vill du vara lite i framkant så har du två exempel på ekologiska viner här och här.Tabellen visar vad respondenterna tror är framtidens vintrender.

White Guide: Undersökning

Under White Guide presenterade Rioja en undersökning om framtidens mat- och vintrender. Undersökningen genomfördes via webben och respondenterna var Sveriges mat- och vinelit.

Vi tog emot många intressanta åsikter och funderingar, vissa till och med lite överaskande. Första frågan var: "Vilken råvara/ingrediens kommer att prägla maten i Sverige inom några år?". Svaret blev:

 

Framför allt är det rotsaker, säsongens råvaror och ekologiska produkter som Sveriges mat- och vinelit tror på i framtiden.Kometen blev årets hjärtekrog

Igår var det äntligen dags för White Guide Galan 2010. Bland annat delade Rioja ut priset till årets hjärtekrog. Vinnare blev Kometen i Göteborg som drivs av Leif Mannerström och Christer Johansson. Grattis! Övriga vinnare hittar ni här

 

.

Leif Mannerström i sitt ässe.


Slaget om vinet

Slaget om vinet låter kanske lite väl allvarligt, men riktigt så illa är det inte. "Batalla del Vino" - slaget om vinet - är en av Spaniens galnaste festivaler, vilket inte säger så lite om ett land som har festivaler där man kastar tomater på varandra (Tomatina i Buñol) eller springer och gömmer sig undan vilda tjurar (San Fermín i Pamplona).

Festivalen, som äger rum i Haro i Rioja den 29:e juni, går kort och gott ut på att hälla vin på varandra. Däremellan dricker man vinet. På eftermiddagen släpps kor och kalvar ut så att de kan springa med fulla människor i vad som skulle kunna beskrivas som en mild variant av San Fermín.

Vagabond
listade nyligen Batalla del Vino som en av Europas roligaste festivaler. Kan du inte vänta till den 29:e kommer lite sköna bilder här.


Jens Dolk rekommenderar Ramón Bilbao

I dagens SvD slår Jens Dolk ett slag för husmanskost. Och till detta ska det drickas vin. Såklart. Läs mer här.


Förberedelser inför White Guide

Nästa vecka är det dags för White Guide Galan 2010. Nu slutspurtar vi med riojaförberedelserna och ser fram emot att vara på plats. För er som inte visste – Sofie ”Soff-i-propp” Wistam är konferencier. Bara en sån sak.


RSS 2.0