Nu är det vår - testa en Riojarosé

Det är fredag och solen skiner över Stockholm. Klart man blir sugen på rosé. Rioja är förvisso till största delen ett rödvinsdistrikt. Ca 90 procent av vinerna som produceras är röda. Resterande 10 procent delar vitt och rosé på.Och en Riojarosé är riktigt bra. Oftast gjort på en blandning av Tempranillo och Garnacha. Lite ljusare i färgen och inte så godisaktig som många andra roséviner. Svalkar mycket bättre i vårsolen.

På Systembolaget finns bara en Riojarosé i bas-sortimentet, Marqués de Cacéres, men letar du lite i beställningssortimentet finns det några fler att testa. Välkända varumärken i roséstil. Testa!

  • Azabache Garnacha Rosé - 59 kr     
  • Conde de Valdemar Rosado - 89 kr
  • El Coto Rosado – 67 kr
  • Iuvene Rosado Rioja – 994 kr (12 flaskor)
  • Marqués de Cáceres Rosado – 75 kr (42 kr för halvflaska)
  • Mi Villa Rosado – 69 kr
  • Montecillo Rosado - 79 kr
  • Muga Rosato - 85 kr
  • Navardia Rosé – 708 kr (6 flaskor)
  • Viña Tondonia Rosado Gran Reserva – 179 kr

/Tomas


Semana Santa en España

Att fira påsk i Spanien och Rioja är långt ifrån samma upplevelse som att fira påsk här hemma. I Spanien är påsken fortfarande en stor religiös högtid där processionerna står i centrum under hela påskhelgen. På stadens gator bär processionsdeltagarna – främst män – kåpor (som vi kanske förknippar med annat en påsk…) och religiösa ikoner.

Processionerna förbereds under lång tid, ibland flera månader i förväg. Och både deltagare, helgonfigurer och ikoner rikt utsmyckade i silver eller äkta guld. YouTuba Semana Santa España så finns flera filmer som visar hur det egentligen går till. Bland annat hittar ni denna film:

Han nu en riktigt trevlig påsk!
/ JP

Med påsken runt hörnet

Påsken har blivit en av våra viktigaste högtider och sammankopplas starkt med god mat och dryck. Vad man äter till påskbordet har varierat över tid och mellan regioner och landskap. Men för de flesta är påsken förknippad med ägg, lax och lamm. Och vad passar bättre till lammet på påskbordet än en Rioja?

Anders Fagerström på Sydsvenskan rekommenderar till exempel en Campo Viejo Reserva 2006 till påsklammet och föredrar en gräddig potatisgratäng till. Mat & Vins Ulrika Karlsson och Camilla Settlin rekommenderar bland annat Montecillo Crianza medan Lars Torstenson föredrar Muga Reserva 2006 och hans egen skapelse Mazuelo de la Quinta Cruz 2009. Vilket vin föredra ni till påsklammet?

 

 


Svårt att trampa vin

Att göra vin är en svår konst och att trampa druvor är verkligen inte enkelt. Fråga Stewie Griffin från Family Guy.
/ JP

Spanien – ett matmekka

Vill du äta gott. Då är Spanien inget dåligt resmål.  Den brittiska mattidningen Restaurant Magazines listar varje år världens 50 främsta matställen. Och på topp-tiolistan så återfinns inte mindre än tre spanska restauranger, fler än något annat land.

Danska Noma är fortfarande topprankade men är tätt följda av den spanska krogen El Celler de Can Roca i Girona. Sverige missar precis listan och Mathias Dahlgrens Matsalen får finna sig i att vara 52:a i år.

Topp tio - Världens bästa restauranger enligt Restaurant Magazines
1. Noma, Köpenhamn, Danmark
2. El Celler de Can Roca, Girona, Spanien
3. Mugaritz, Errenteria, Spanien
4. Osteria Francescana, Modena, Italien
5. The Fat Duck, Bray, Storbritannien
6. Alinea, Chicago, USA
7. D.O.M, Sao Paulo, Brasilien
8. Arzak, San Sebastian, Spanien
9. Le Chateaubriand, Paris, Frankrike
10. Per Se, New York, USA


No box allowed

Rioja är ett av få vindistrikt som bestämt säger nej till bag-in-box. Många stora och välkända distrikt tillåter detta, men DOCa Riojas stenhårda lagar går inte att komma runt. Därför inga boxar från Rioja. Detta trots att det är en mycket lukrativ affär att satsa på enkla viner på låda. I Rioja går kvalitet före kvantitet helt enkelt.

Erica Sattler på Invintum lyfter även, och applåderar, detta faktum. Läs!

/Tomas

Riojagänget säger grattis till...

...Britt Karlsson och Per Karlsson på BKWine. Deras bok "Ett vin blir till" vann nämligen priset för världens bästa bok för professionella 2010 på den internationella boktävlingen Gourmand World Cookbook Awards 2011.

Du kan följa Britt och Per på deras blogg här. Vill du köpa boken? Den finns att beställa här bland annat.


Stort grattis till 2010 års bästa vinbok!

Mer med vit tempranillo

Tempranillo Blanco är en spännande druva, unik för Rioja, och tilläts för vinproduktion av Consejo Regulador 2006. Fler och fler producenter ser möjligheterna med druvan, nu allra senast Bodegas Vivanco. Deras Vivanco Blanco 2010 är gjord på Viura, Malvasia – och Tempranillo Blanco.Nu ser vi mycket fram att testa Vivanco Blanco 2010. Och med de orden önskar vi er en kalashelg!

/ JP och Tomas


Musik, böcker, konst och Rioja för Juholt

För alla de som missat - Socialdemokraterna har fått en ny partiledare, Håkan Juholt. Mannen med mustaschen är inte bara nybliven partiledare utan ett stort fan av musik, böcker, konst - och Rioja. "Livet är för kort för annat - passion!" säger han till SSU-tidningen Frihet.

Huruvida Juholt blir en succé för (S) återstår att se. Men han har en skön inställning till livet. Och bra vinsmak. Minst sagt.


Håkan gillar Rioja.

/JPExcelente!

Idag har vi skrivit ett extra nyhetsbrev för vi har glada Riojanyheter att berätta. Årgången 2010 har officiellt klassificerats som Utmärkt, Excelente. Det är vi såklart väldigt glada för!


Snart dags för helg...

...för mig innebär det en tur ner till fantastiska Gotland. Förhoppningsvis skiner solen så pass att man kan sitta ner och ta ett glas vin (Rioja såklart...) på en uteservering på Stora Torget. Eller kanske på en filt på Almedalen? Nostalgin flödar...

Hur som helst - ha en skön helg! 


Stora Torget (Inte den mest smickrande bilden kanske)


Vackra Almedalen


Uteservering längt med Hästbacken.

/JP

Lamm och Rioja - a match made in heaven

Om du läser vinrekommendationer, vilket vi tror att du gör, så kommer du snart att märka hur väldigt många Riojaviner rekommenderas till lamm. Och så är det! Många klassiska Riojaviner passar alldeles utmärkt till lamm. Tänk så glada vi blev när vi hittade en hel blogg dedikerad till lammrecept: ”Lamm på en höft”. Det är bara att gå in och låta sig inspireras och testa med din favoritrioja!

/Tomas


RSS 2.0