Följ tävlingen live på Twitter och Facebook
Må bästa lag vinna!

P.S. Glöm inte att stödja ditt lag på Facebook. Förra årets vinnare av Facebooktävlingen, Grythyttan, fick en Riojakväll. Lagens Facebooksidor hittar du här:
Grythyttans fan-sida på Facebook
Gustibus fan-sida på Facebook
Restaurangakademiens fan-sida på Facebook
Restaurangakademien ska i år försöka försvara fjolårstiteln...
Einar Fredriksson: En svärmorsdröm till göteborgare som till vardags jobbar på på T-bar, Hotell Diplomat när han inte degogerar sjuttiotalschampagne med stor finness.
Rickard Nordgren: Stommen i laget. När vi andra var upptagna med att finna rätt balans mellan oboypulver och mellanmjölk, dissekera han garrigue-lager och förde diskutioner om det var lavendel eller vild rosmarin.
Gustav Hyllienmark: Exilnorrlänning som för sin frankofila vardag på Berns Bistro, där han bland karotter och Café de Paris-smör kan ses yvigt svingandes både lugg och ett antal pavor.

/RA
Lag Grythyttan är i full gång med teoriplugg och vinprovning
Fredens liljor

Stöd ditt lag på Facebook
2010-års tävling blev en kamp ända fram till målsnöret. Grythyttan lyckades spurta sig förbi Gustibus så tävlingens sista dag och vann därmed en stor - och mycket uppskattad - Riojafest. Skolans alla elever fick under en kväll tillgång till en Riojabar med ett tiotal viner, från de allra mest klassiska till de mest moderna.
Stöd ditt lag på Facebook. Du hittar sidorna här:
Grythyttans fan-sida på Facebook
Gustibus fan-sida på Facebook
Restaurangakademiens fan-sida på Facebook

Förra årets vinnare av Facebooktävlingen, Grythyttan, fick en Riojakväll
Snart dags för Rioja Sommelier Award 2011
Det tävlande lagen lägger ner många och hårda timmar för att på kort tid lära sig allt om svenskarnas kära Rioja-distrikt. Här på bloggen kommer ni kunna följa händelser bakom kulliserna, få inblick i hur lagen pluggar men också uppföljning från tidigare års deltagare. Vi ses!
En vecka kvar
Och i lördags begick vi kalas! Vårfesten som 3:e årets elever håller för 1:orna var en succé, precis som sig bör på sveriges måltids och världskapscentra, Grythyttan! Dessa 3 bilder kan ses som ett smakprov på festiviteterna, som fortsätter nu på onsdag när "Sensation White" intar vår studenpub och DJ Mumix lirar House långt in på småtimmarna...



Fortsatta förberedelser
Förberedelserna inför tävlingen den 12 maj fortsätter. Otaliga provningar med varierande tema – crianza, reserva, gran reserva, allt-på-samma-gång, enkelt, dyrt, modernt, traditionellt osv. – toppades i förra veckan av en uppställning med lite av det bästa regionen har att erbjuda, i alla fall om man der till den moderna skolan.
Restaurangakademien
Telefonprovning
Hälsningar
Vinkällan
Skvalpande i glasen
I fredags har vi föreläsning och provning av Champagne, och både Krüg och Salon skvalpade i glasen. Champagnelektionen följs upp på måndag då får vi lektion av Mischa Billing. Vi längtar och Christer tar en sömntablett för att kunna sova utan kalla autolyssvettningar och mogen BdB i tankarna.
Team Grythyttan
Gustibus första blogginlägg
Vi måste väl börja med att erkänna att inte någon av oss i lag Gustibus är urtypen för en bloggare, men någon gång måste vara den första! Vi hade ifrån början en strategi att vara lite anonyma men nu släpper vi sekretessen efter att ha varit på Vinordic och studerat en del av vårt motstånd! Men besökets vikt på Vinordic låg naturligtvis i att hos alla underbara leverantörer prova så mycket vin som möjligt ifrån Rioja, vi tackar återigen! Även om vi är splittrade inom laget, geografiskt menar jag då, så inhämtar vi enorma mängder information ifrån olika källor parallelt med att vi träffas på Många lediga stunder för att slipa den sensorik (tack Anders och Boa) som redan tidigare var knivskarp, se upp i andra delar av landet! Vi kan väl avrunda med att önska våra motståndere lycka till för det kan ni komma att behöva! Varma hälsningar till er alla och då främst till alla våra fans på Vi som håller på Gustibus!
Hälsningar Gustibus
Tredje inlägget: Restaurangakademien
Två av fyra lag har redan bloggat, och vi vill inte vara sämre.
Vi är redo, vid god och fullskalig vigör, förväntansfulla och ivriga att anta utmaningen inför tävlingen den 12 maj. Idag var första gången vi på allvar provade ett lite bredare spektrum av viner blint, tidigare har vi haft alla viner öppet och fokuserat på en vintyp/stil/område/årgång/druvsort åt gången. Givetvis är det svårt, inte mist med tanke på den stilistiska mångfald som råder, men samtidigt mycket givande och stimulerande.
Snabb presentation av oss:
Camilla Hanson
Lagets enda dam, tillika vinsamlare och stor vinälskare. Nämn ett Grand Vin från en bättre årgång, en super-Bourgogne eller en premium Napa (som helst är omöjlig att få tag på) – hon har den, hon har druckit den och hon vet hur den smakar.
Fredrik Lundgren
Krögare och mästerkock. Kan köket och kan smaker. En klippa med koll på både mat och vin.
Karl Kahn
Systembolagsomyndig men glad ändå. Arbete på Restaurang Pontus! och Vinkällaren Grappe ger kompletterande kunskap och bred insikt i vinets värld.
Andra inlägget: Grythyttan
Efter prestigeprovningen av Riojaviner förra veckan kan vi konstatera att vi är oerhört taggade inför utmaningen - Rioja Sommelier Award 2010.
I lördags fick vi specialundervisning hos Carl Jan Granqvist på Saxå Herrgård, efter att i fredags haft en hård dag av ansenlig mängd fruktdestilat på schemat. Vi har säkert hundra böcker framför oss nu och vi ser verkligen fram emot att idag kunna börja penetrera denna värdefulla kunskapskälla. Telefonerna är avstängda och vår enda kommunikation med omvärlden är fan-sidan på Facebook.
Tävlande i team Grythyttan är:
Miguel "Spanjoren" Cruz. Vinguru med förkärlek för biodynamiskt odlad rucculasalad.
Hans "Brewmaster" Engström. Pilsnergubbe utan extranyckel till sin lägenhet.
Christer "Sabeln" Cederbom. Finsmakare och avdankad skivspinnare.
Första inlägget: Vinkällan
Nu har uppladdningen inför årets Rioja tävling börjat! Alla i vårt lag har börjat läsa på och fördjupa sig i Rioja och dess mat- och vinkultur. I tisdags hade vårt lag sin första gemensamma provning där vi fick prova 5 stycken Tempranillobaserade Riojaviner från de olika deldistrikten Alavesa, Alta och Baja. Det var väldigt spännande att se vilken enorm skillnad det är dem emellan trots att alla är baserade på Tempranillo. Framöver kommer vi fortsätta med vår fördjupning individuellt och vi ska träffas om två veckor för att prova fler viner och sammanställa det vi kommit fram till.
Med vänlig hälsning
Filip Samuelsson
Erik Casterud
Karin Hammerby