Fredagstips

Rioja har blivit känd som en av de vinregioner som satsar allra mest på arkitektur. Regioner kryllar av hotell och bodegor i de mest kreativa och nyskapande former ritade av några av världens främsta arkitekter.

En sådan byggnad är R. López de Heredias Viña Tondonia vinprovarpaviljong, ritad av den världsberömda arkitekten Zaha Hadid. Irakisk-brittiska Zaha är ett spännande namn i arkitektvärlden - inte bara för sina byggnader i dekonstruktivistisk stil utan också för en spännande livshistoria där hon tagit sig till toppen i en mansdominerad värld.

På fredag visar K special en dokumentär om Zaha Hadid. Ett måste för den arkitekturintresserade. Och vad hade passat bättre än att se dokumentären i sällskap med ett vin från R. López de Heredias Viña Tondonia?R. López de Heredias Viña Tondonia häftiga vinprovarpaviljong.


Trailer till dokumentären. Vi har - som ni kanske kan se - lånad den från SVT Play.

Sommarens Rosé från Rioja

Nu till sommaren slår vi ett slag för Riojas roséutbud. För ibland kan de rosa vinerna från Rioja tendera att bli lite bortglömda i havet av rött vin. Detta trots man producerat rosé i Rioja i si sådär 2000 år.

Conde de Valdemar Rosado 2010 (nr 74520) 89 kr
Storlek 750 ml
Alkoholhalt:13,0  %
Bodegas Valdemar 
Leverantör: Hjo Grosshandel AB 
Sortiment: BS
Beställt: -
Beskrivning: Skönt fruktig med hallon- och jordgubbar i doften. I smaken fin liten syra, bra frukt, åter hallon, lite vinbär och en bra balans i lättdrucket format.
Serveringsförslag: Grillad chorizo med enklare sallad.

El Coto Rosado 2009 (nr 82725) 67 kr

Storlek 750 ml
Alkoholhalt:12,5 %
El Coto de Rioja 
Leverantör: Spendrups Bryggeri AB 
Sortiment: BS
Beställt: -
Beskrivning: Försiktig doft, frukt, röda bär i enklare stil. Smaken är återhållen, bra fruktiga toner med en liten örtkryddighet. Svalkande!
Serveringsförslag: Till en lättare sallad, gärna Ceasar eller till räkmackan

iuvene Rosado Rioja 2009 (nr 71703) 83 kr
Storlek 750 ml
Alkoholhalt: 13,0 %
Bodegas Breton y Cia
Leverantör: Svenska Vinhuset AB 
Sortiment: BS
Beställt: -
Beskrivning: Frisk, syrlig frukt i doften, bra jordgubbstoner packat med charm. Fin syra, bra rödbärig finess med bra balans och en liten eldig ton i avslut.
Serveringsförslag: Friterade calamares med vitlöksmajonnäs och en gnutta citron.

Mi Villa Rosado 2009 (nr 81485) 69 kr
Storlek 750 ml
Alkoholhalt: 12,5 %
Bodegas Perica 
Leverantör: Lancel AB 
Sortiment: BS
Beställt: -
Beskrivning: Enkelt, rätt fram, tämligen diskret i doft med bra hallonfrukt. Mjukt i smaken med tydliga inslag av hallon.
Serveringsförslag: Perfekt grillvin, alltså när man står och grillar. Kanske med en skål saltade mandlar som ackompanjemang.

Montecillo Rosado 2010 (nr 72563) 79 kr
Storlek 750 ml
Alkoholhalt: 13,5 %
Bodegas Montecillo 
Leverantör: Prime Wine Sweden
Sortiment: BS
Beställt: -
Beskrivning: Stor doft, aromatiskt med jordgubbe, lingon, rödfruktiga toner i bra balans och i ganska mustig stil. Bra lingonsyrlig ton, massor av elegant frukt, charmigt, attraktivt och mycket matvänligt med viss längd.
Serveringsförslag: Grillad tonfisk, wasabimajonnäs och lite ruccolasallad.

Muga Rosato 2009 (nr 72999) 85 kr
Storlek 750 ml
Alkoholhalt: 13,0 %
Bodegas Muga 
Leverantör: Terrific Wines 
Sortiment: BS
Beställt: -
Beskrivning: Viss kraft, fin eldig ton som bär upp fruktigheten, bra bäriga inslag, aromatiskt. I smak ganska kraftigt, mycket matorienterat med sin tydliga frukt, jordiga stil och en viss eldig ton som ger vinet en extra dimension.
Serveringsförslag: Sallad Nicoise eller varför inte grillade kycklinglårfiléer med lätt asiatisk anstrykning…

Navardia Rosé 2008 (nr 72770) 59 kr
Storlek 750 ml
Alkoholhalt: 13,5 %
Bodegas Bagordi 
Leverantör: Vinteko AB 
Sortiment: BS
Beställt: -
Beskrivning: Lätt, försiktigt på gränsen till anonymt men där en bärig, lite blommig ton kommer efterhand. I smak tydligare fruktighet, jordgubbe, möjligen med viss övermognad men med bibehållen syra.
Serveringsförslag: Lite kallskuret, chorizo, fuet, manchegoost, före maten.

Marqués de Cáceres Rosado (nr 2755 2010) 75 kr
Storlek 750 ml
Alkoholhalt: 13,5 %
Bodegas Marqués de Cáceres
Leverantör: Domaine Wines & Spirits AB
Sortiment: BAS
Beställt: -
Beskrivning: Skönt fruktig stil med massor av jordgubbe och hallon utan att bli sötsliskig. Bra balans mellan frukt och sötma, syra och lite sträv ton med hallon och jordgubbe som dominerar. Liten pepprig ton i avslut höjer betyget avsevärt!
Serveringsförslag: Grillad tonfisk med wasabimajonnäs och lätt smörstekta snapshots.

Viña Tondonia Gran Reserva (nr 90365 2000) 179 kr
Storlek 750 ml
Alkoholhalt: 12%
R López de Heredia Viña Tondonia
Leverantör: Mouette
Sortiment: T7
Beställt: -
Beskrivning: Tydlig mognad i doft, lätt oxiderad i mycket hustypisk, helt unik stil, överraskande bärig trots sin ålder. I smak kraftig mognad, av oxidativ karaktär, bärig med bibehållen syra, mjukt men ytterst välbalanserat och viss elegans i ett fullkomligt unikt vin.
Serveringsförslag: Ångkokt kolja med ruccolasallad och en tomatbaserad sås, serveras med färskpotatis.


Midsommar/San Juan

Nu är vi tillbaka på kontoret efter helgens midsommarfirande. Vi, liksom många av er, njöt av små grodorna, sill, färsk potatis och nubbe. Men varför firar vi midsommar egentligen? 

Jo, om vi ska ta den korta versionen: Midsommar är en hednisk högtid där sommarsolståndet stod i centrum. På 300-talet tog kyrkan helt enkelt firande och gjorde det till sitt. Men istället för att fira sommarsolståndet knöt man firandet till Johannes Döparens födelsedag.

I de flesta länder lyckades kyrkan rätt bra med sin takeover - i Spanien och Rioja firas till exempel San Juan. I Sverige lyckades kyrkan dock mindre bra. Midsommarfirandet var i Sverige då (som nu) starkt knutet till alkoholkonsumtion. 1425 försökte ärkebiskopen i Lund till och med förbjuda det folkliga firandet av midsommar och istället fira Johannes Döparen. Eftersom vi fortfarande firar midsommar kan vi väl konstatera att biskopen misslyckades kapitalt...

Hur firar man då San Juan i Rioja? Jo, firandet är fortfarande religiöst knutet. Men som de mesta i Rioja har en stor del av festen istället börja kretsa kring mat och vin. San Juan har helt enkelt blivit lite som midsommar i Sverige. Ett tillfälle att umgås med familj och vänner. Men istället för sill och nubbe äter men en god bit mat dricker en god Rioja.

Mer om San Juan 2011 i Rioja hittar du här (spansk text).


Rioja Tapas Fantasticas 2011

Mat- och vinfestivalen Rioja Tapas Fantasticas har blivit en riktig succé. Nu är det åter dags för gratisfestivalen som äger rum mellan den 25 och 26 juni på Potters Fields Park i London. Är ni på plats i London så se till att inte missa.

Mer information om festivalen hittar ni här. Bilder från förra årets festival hittar ni här. Och en film från förra årets event ser ni nedan.
Rioja på plats i Grythyttan

Inför Rioja Sommelier Award 2010 hade vi en tävling på Facebook. Det tävlande lag som samlade flest fans skulle få en överraskning. I ett tajt race lyckades Grythyttans lag vinna, tätt före Gustibus som lyckades samla näst flest fans. Överraskningspriset bestod av att vi skulle besöka skolan och genomföra en stor Riojafest.  

Så, nästan ett halvt år senare var det äntligen dags för oss att besöka Grythyttan. Under examensveckan dukade vi upp en stor Riojabar och lät de sommarlängtande eleverna prova fler än 30 stycken Riojor - vitt, rött och rosé och allt från unga joven-viner, till mogna och lagrade Gran Reservor.   

Responsen var överväldigande, vilket så klart gjorde oss mycket glada. Kvällen blev väldigt lyckad - så pass att vi snart hoppas få komma tillbaka till Grythyttan.

 

En del av kvällens utbud.

Några av kvällens första gäster dyker up. Rioja-Tomas ser nöjd ut.

Det konverserades friskt under kvällen.


RSS 2.0