Vår man i vinvärlden
Ända sedan han tog över Vin & Sprits vingård Domaine Rabiega har Lars Torstenson varit Sveriges främsta vinmakare. Sedan länge har han ett gott öga till Rioja och numer har han även ett finger med i vinerna från de evige kompanjonerna Miguel Merino och hans son med samma namn.
 
Hur hamnade du i Rioja?
När jag började på Rabiega så fick jag chansen att lära mig vinmakeriet av de bästa. Jag åkte omkring och besökte många olika vinmakare. Miguel Merino var värd för ett besök i Navarra och Rioja. Vi blev omedelbart vänner och vi har hållit kontakten genom åren och jag har funnits med på ett hörn ända sedan han startade sin egen bodega i början av 90-talet.

Och sedan började ni göra vin ihop också?
Ja, vi pratade ju alltid om vin och hur man kan göra på olika sätt. Vi bestämde att vi ville testa att göra ett unikt vin från Rioja. Så 2005 föddes idén om ett vin på 100 procent Mazuelo från en liten vingård vars ägare Miguel kände väl. Det här vinet, Mazuelo de la Quinta Cruz, blev väldigt speciellt men det kräver några års lagring för att komma till sin rätt.

Nu lanseras ett till vin signerat Torstenson/Merino, Leon Dormido, vad kan du säga om det?

Det är ett vin som jag varit med och gjort tillsammans med Miguel Merino Navajas, sonen alltså. Man kan säga att det är ett ”nyklassiskt” vin från Rioja. Alla druvor kommer från en liten vingård i Briones och Miguel Merino Navajas är verkligen terroir-besatt. Vinet är en smältdegel av gammalt och nytt och det maxar Riojastruktur och komplexitet.

Vad tycker du om Rioja idag och valet mellan modern och klassisk stil?

Jag hoppas, och tror inte, att Rioja kommer att överge sin unika stil. Det vore väldigt tråkigt om alla går över till power-viner som skulle kunna komma varifrån som helst. Men den trenden var välbehövlig då det skakade om vinbranschen i Rioja för tio-femton år sedan. Idag är vinerna från Rioja bättre än någonsin.

Hur ser framtiden ut för Rioja?

Jag tror att framtiden är nyklassisk där vinmakarna kommer arbeta med att utveckla sin unika stil genom att bli bättre på allt. Det handlar om allt ifrån arbetet i vingården till valet av fat. Men vi vet ju att Rioja redan är oerhört bra och klarar sig över tid. Testa att dra fram en flaska från 1964, fantastiskt.


Leon Dormido på Systembolaget


RSS 2.0