Rioja till kräftskivan

På sin hemsida, InVintage.se, tipsar förre Rioja Sommelier Award-vinnaren Erica Sattler om vin till kräftskivan. Erica  rekommenderar bland annat Conde de Valdemar Crianza.  

Läs hela hennes inlägg här.


1 531 386

Så många liter Rioja såldes i Sverige under det första halvåret (januari till juni).

Det vin som var mest populärt bland svenskarna var Navajas Crianza som toppade listan över de mest sålda riojorna i Sverige. Därefter följde El Coto Crianza och Campo Viejo Crianza. Den mest sålda riojarosén, tillika sommarfavoriten, Marqués de Cáceres Rosado placerade sig på fjärde plats totalt. Mest sålda vita rioja blev El Coto Blanco som sålde femte mest av alla riojor i Sverige under årets första halva.


Ysios bland världen bästa turistmål

"Det blir allt mer populärt att vinturista". Så inleder Livetsgoda.se sin artikel om världens bästa vinturistmål. På listan bland världens tio bästa vinturistmål, som har publicerats av den ansedda amerikanska tidsskriften Forbes, finns bland annat riojabodegan Ysios.

Bodegas Ysios ligger i Rioja Alavesa, närmare bestämt i Laguardia, nedanför bergskedjan Sierra de Cantabria. Bodegan invigdes 2001 och byggdes av den välkände arkitekten Santiago Calatrava. Inspirationen till det vågliknande taket fick Calavatra från Sierra de Cantabrias böljande bergstoppar. Även vintunnorna inne i bodegan är staplade i halvcirklar som följer samma mönster som taket. Bygget av Bodegas Ysios blev startskottet för trenden att bygga avantgarde bodegor i Rioja.
Bodegas Ysios

Snart dags för Vueltan

Nästa vecka startar cykeltävlingen Vuelta a España som är ett av världens tre största etapplopp. Tävlingen startar i Sevilla den 28 augusti och fortsätter sedan runt stora delar av Spanien. Bland annat besöker Vueltan Rioja. Etapp tretton startar i riojanska Rincón de Soto och fortsätter genom Rioja fram till Burgos i provinsen Kastilien och Leon.


Rincón de Soto är för övrig välkänt för sina utsökta päron. Något för cyklisterna att smaka på?Glada cyklister i Vuelta a España    Karta över etapperna i Vuelatan   Goda Rincón de Soto-päron

Kineser på upptäcksresa i Rioja

På onsdag (18 augusti) landar en kinesisk delegation i Rioja. Syftet med resan är att förhandla med lokala bodegor för att öka utbudet av riojavin i Kina. Världens mest folkrika land är en ytterst intressant marknad för alla vinproducenter (och även för de flesta andra). Om delegationen och vinproducenterna kommer överens kan kineserna snart få ett betydligt större utbud av rioja att välja på.

Läs mer om det kinesiska besöket i Rioja här.

 

Riojalandskap - utan mur.               Kinesiskt landskap - med mur.


Veckans vinregion på alltomvin.se är...

...Rioja! Allt om vin har samlat nyttig och rolig om information om Spaniens främsta vindistrikt på sin hemsida. Ett tips för er alla som vill lära er mer om Rioja.


Karta på Rioja. Det gröna är Rioja. Det bruna är inte Rioja.

Värlsmästaren på väg till Rioja

"Snacket idag både i och utanför branschen handlar ju väldigt mycket om Spanien". Så säger Kajsa Bergqvist, 2000-talets stora, svenska friidrottsstjärna i en intervju med Johan Franco Cereceda.

Kajsa la skorna på hyllan 2008 och jobbar nu inom vinvärlden som nybliven importör på egna firman Kajsa Wines. Snart besöker Kajsa Rioja för att forhoppningsvis hitta nya tillskott till portföljen.

Obamas njuter av Rioja på sin spaniensemester

USA:s första dam Michelle Obama och hennes yngsta dotter Sacha gästade under förra veckan Spanien. Paret hade en trevlig solsemester med besök i bland annat Marbella, Granada och Mallorca.

 

På Mallorca bjöds Michelle och Sacha in till det spanska kungaparets residens. Kung Juan Carlos I, drottning Sophia bjöd Michelle och Sacha på en trevlig lunch där de utöver god mat avnjöt en Remírez de Ganuza Gran Reserva 2003.

 

Den exklusiva bodegan fick ännu en fjäder i sin hatt. För några månader sen fick deras prestigevin Remírez de Ganuzas Gran Reserva 2004 100 poäng – full pott – i den amerikanska vingurun Robert Parkers magasin The Wine Advocate.

 

Michelle, Sacha, Juan Carlos och Sophia.


En rioja lika säker som guld

I dessa oroliga finanstider är handel i börs och med hedgefonder riskabla investeringar. Varför inte istället investera i vin? Di skriver i en artikel om March Gestion Vini Catena, en ny vinfond som hör hemma på Madridbörsen. I fondens portfölj finns bland annat Riojabodegan "Barón de Ley". Vinfonden står sig mycket väl i konkurrensen och har stigit 9% sedan årskiftet.

I artikeln kan man bland annar läsa att "priset på kvalitetsviner står sig lika bra som guld under oroliga tider på marknaden". Ett riojavin lika säkert som guld alltså. Läs DI:s artikel här.Guld?                                           Barón de Ley?
Riojaskola med Vinbonden

Jerker Arrhenius, aka Vinbonden, har besökt och skrivit om Rioja i sin vinskola. Du kan läsa mer här


Rengörning av ekfat i Rioja.

RSS 2.0