Ny tävling - vinn Tempranilloglas

Nu är det dags för en ny tävling här på bloggen. Precis som förra tävlingen består vinsten av ett par Tempranilloglas från Riedel till ett värde av 595 kr. Svara på en fråga, motivera varför just du ska vinna ett par Tempranilloglas och gå sedan med i vår facebookgrupp Det Nya Rioja så har du chansen att vinna!

Frågan
Bodegan Baigorri är speciell då vinet aldrig pumpas omkring. Hur tillverkas vinet?

Motiveringen
Om du vinner, vilket Riojavin blir det första du dricker ur glasen?

Skicka in ditt svar och motivering till juan-pablo@herokommunikation.se senast måndagen den 10 maj. Vinnare annonseras tisdagen den 11 maj. Glöm inte bort att alla kan vara med och tävla!

Riedeltävlingen är avgjord - Ny tävling imorgon

Nu har vi gått igenom bidragen i Riedeltävlingen. Frågorna var tydligen inte så svåra för alla tävlanden har svarat rätt.

Frågorna lydde:

* Vilken klassifikation fick 2009 års årgång i Rioja?
* Vad heter den mest odlade gröna druvan i Rioja?

Och svaren var:

* Muy buena - Mycket bra.
* Viura

Till slut fick motiveringen avgöra. Den motivering som föll den enväldiga juryn bäst i smaken kom från Björnstierne Antonson

Har inte du funderat över varför den där goda flaskan som vännerna bjöd på sist inte smakar lika bra hemma? Eller varför det där goda vinet som ni hittade på semestern inte smaka lika bra när man kommer hem? Det enkla svaret kan vara vinglaset. Ett bra vinglas är inte fråga om snobbism. Det gäller den fysiologiska njutningen, och den är vi ju alla värda, eller hur?

Grattis Björnstierne! Maila adress så får du ett par Tempranilloglas från Riedel på posten. Eller så syns vi kanske på Rioja Sommelier Award den 12 maj så kan du hämta ditt pris på plats?

Kom ihåg att imorgon är det dags för en ny tävling med ett lika fint pris!


Dagbok från Rioja del 7: Delad glädje är dubbel glädje

Kvällens middag serveras på en restaurang vid namn La Galeria i Logroño. Det är en lite mer modernt inriktad restaurang, eller snarare så försöker de uppdatera klassiska Riojarätter och servera dem i modern tappning. Som exempel får vi som en av många förrätter en av de mest klassiska Riojarätterna, Patatas Riojanas – en mustig gryta med potatis och chorizo. Fast på La Galeria får man den i puréform i ett snappsglas.När alla förrätter är undanstökade uppstår ett problem. På alla måltider tidigare har vi aldrig behövt välja utan vi har blivit serverade en noga utvald meny. Plötsligt ska vi välja både varmrätt och efterrätt själva. Stor osäkerhet sprider sig innan vi alla beställer olika saker. När maten väl kommer in sneglar vi alla på bordsgrannarnas mat. Lösningen är självklar, vi börjar skicka runt våra tallrikar med allt från grillat lamm till lättstekt anklever så att alla får chansen att prova allt som erbjuds. Likadant gör vi med efterrätten och det är bara att konstatera att delad glädje verkligen är dubbel glädje.


Dagbok från Rioja del 6: Smått och stort, nytt och gammalt

Vi besöker två bodegor idag. Baigorri och Olarra. Den första är en tio år gammal bodega, den andra en klassisk Riojabodega med anor långt tillbaka i tiden. Baigorri är fortfarande en liten bodega med en produktion omkring 700 000 liter och Olarra kan producera miljontals liter vin varje år. Det är verkligen Rioja i ett nötskal, alla sorters bodegor får plats här och alla bidrar med sin vision av Riojavin.Baigorri är ett litet arkitektoniskt underverk där hela bodegan är byggd för att uppfylla vinmakarens filosofi. Den viktigaste är att kanske att vinet aldrig ska pumpas omkring utan enbart tillverkas genom gravitation. Därför är också bodegan mer än trettio meter djup. Förutom fantastiska viner bjuds vi också på en mycket välsmakande lunch med utsikt över hela Rioja Alavesa.Bodegas Olarra var oerhört stort i Sverige på 70-talet, men på senare år har vi inte hört mycket ifrån dem. Men det betyder inte att de är försvunna, de är tvärtom oerhört aktiva och utvecklar sina viner hela tiden. Efter att vi glatt provat deras nya prestigeviner i modern stil plockar de fram en flaska för att visa sitt ursprung: en Olarra Gran Reserva från 1973. Och den hade verkligen åldrats med yttersta värdighet.


Dagbok från Rioja del 5: Skinkor i överflöd

Rioja är en vinregion i första hand, men det är också ett gastronomiskt distrikt med många utsökta egna produkter och råvaror. Bland annat tillverkas mycket lufttorkad skinka och olika korvar här. Och det är just en sådan producent vi besökt idag.

Den spanska lufttorkade skinkan är kanske inte lika välkänd som den italienska, men enligt många är den överlägsen i kvalitet. På Hijos de José Martinez Somalo står vi med gapande munnar inför överflödet av skinkor som hänger på lagring. De levererar årligen över 300 000 skinkor till sina kunder (det räcker så att varje person i Rioja får mer än en skinka var). När den sjunde eller åttonde dörren öppnas och avslöjar ännu mer skinka kan vi inte riktigt greppa omfånget längre. Vi konstaterar att det är löjligt att vi köper små, dyra paket med 5-6 skivor i butiken, medan man här nere har en hel skinka stående hemma till vardags.
Dagbok från Rioja del 4: ”Vem vill gnaga på benet?”

I Rioja äter man kött. Och man kan det här med kött. För kvällens middag tar vi oss till en av Riojas bästa ”asados” – en grillrestaurang vid namn Egües. Den engagerade kocken undrar om vi vill ha fisk eller kött. En talande tystnad sprider sig innan alla utbrister: Kött! Vi inleder med blandade tapas som förrätt innan kvällen höjdpunkt dukas fram. Nötkött grillat till absolut perfektion, så mört att det nästan smälter i munnen.

Efter köttfrosseriet sitter alla runt bordet och pustar ut, sanslöst mätta. Men nog finns det lite plats kvar i magen för plötsligt kommer den oundvikliga frågan: ”Vem vill gnaga på benet?”


Dagbok från Rioja del 3: ”Ja, nu mår man ganska bra.”

Vi kryssar omkring i Rioja och börjar med att besöka bodegas Navajas som erbjuder en grundlektion i klassisk Rioja. Från de enklaste vita vinerna från förra året till de vällagrade och silkiga Gran Reserva-vinerna med många år på nacken. Därefter tar vi oss till restaurangen Venta di Moncalvillo där vi förutom en högklassig lunch får prova på flera sorters olivolja från Rioja.Vi hamnar även i den södra delen Rioja Baja, där Sverigekändisen Baron de Ley huserar. Här smakar vi oss igenom förra årets skörd, direkt ur vintankarna. Det är självklart unga viner fortfarande, men de olika druvsorterna visar redan upp stor variation och potential. Vi passar även på att prova hela sortimentet från Baron de Ley, bland annat ett vin där de lyckats få in alla de sju klassiska druvorna i Rioja: Tempranillo, Garnacha, Graciano, Mazuelo, Viura, Malvasia och Garnacha Blanca.Vi rullar hemåt till hotellet nöjda och lite trötta. Från baksätet på minibussen hör jag en medresenär andas ut och säga: ”Ja, nu mår man ganska bra”.


Dagbok från Rioja del 2: Morgon på matmarknaden

Våren har precis kommit till Rioja. För bara några dagar sedan var det kyligt och grått. Nu har landskapet exploderat i grönska och solen steker från en klarblå himmel.

Vi börjar dagen med att besöka Logroños matmarknad där man kan hitta alla fantastiska korvar och skinkor som Spanien är kända för. Dessutom är det säsong för sparris just nu och stora buntar med de stora, vita sparrisarna ligger uppradade. Vi hamnar i klorna på en mycket driftig försäljare och vi går därifrån med både chorizo och fårost i påsarna.
Dagbok från Rioja del 1: ”Så enkelt, och så gott”

Jag befinner mig i Rioja. I fyra dagar ska regionen få visa upp sig på bästa vis både ur mat och vinsynpunkt. När man landat i Bilbao, åkt den slingrande vägen genom det dramatiska landskapet och landat i Riojas huvudstad Logroño så kurrar magen ordentligt. Då är det skönt att ge sig ut på den nästintill legendariska tapasgatan Calle Laurel.

Det bästa med tapaskulturen är att det är oerhört avslappnat och opretentiöst. Och i Rioja krånglar man inte till det. Varje liten bar på Calle Laurel har sin specialitet som de genom många år förfinat till perfektion. Det är sagolika vitlökschampinjoner, läckra korvar, små mackor med enkla pålägg och så den alltid lika fantastiska skinkan. Allt sköljs ner med små glas av enklare viner, gärna lätt kylda och helt perfekt för tillfället.

Gång på gång utbrister mina medresenärer mellan tuggorna: ”Så enkelt, och så gott!”. Och det är vad det handlar om; bra råvaror och inget krångel.


/Tomas


Glöm inte Riedeltävlingen

Vill ni ha ett par fina Tempranilloglas från Riedel till ett värde av 598 kr. Svara då på frågorna och maila svaren till juan-pablo@herokommunikation.se. Tävlingen pågår fram till den 28 april.

 

· Vilken klassifikation fick 2009 års årgång i Rioja?

· Vad heter den mest odlade gröna druvan i Rioja?

· Vilket är ditt favoritvin från Rioja och varför ska just du få avnjuta det i ett Tempranilloglas från Riedel?

 

 


Erica Sattler - 2009 års vinnare

2009 ingick Erica Sattler i Gustibus vinnande lag i Rioja Sommelier Award. Nu driver Erica InVintage och bloggar på Fresh Magazine. Hon har varit vänlig nog att svara på några frågor om Rioja Sommelier Award och ge tips till årets deltagare.
Hej Erica,

Vad var det bästa med att tävla i Rioja Sommelier Award?
Specialkompetensen man fick med sig om ett av världens mest kända vindistrikt efter att ha pluggat Rioja dag och natt i några veckor.

 

Vad har du för tips till de som ska tävla i år?
Plugga, plugga och plugga! Sug in allt ni kommer över i litteratur, på vinsajter, tidningar och från branschfolk.

 

Har du haft nytta av att ha deltagit i Rioja Sommelier Award?
Absolut. Det är en väldigt bra början om man vill gå in djupare på hela den spanska vinkulturen. Dessutom syns man i media och kan skaffa sig bra och nödvändiga kontakter för framtiden.

 

Bästa minnet från vinnarresan till Rioja?
Bästa minnet? Svårt då hela resan var fullspäckad med fantastiska upplevelser, men tapasrundan på Calle Laurel är ett måste någon gång i livet, utsikten över den mäktiga floden Ebro från Finca Valpiedra och deras magiska vinkällare är också svår att glömma. Samt den makalösa provningen hos Luis Canas för att inte nämna den underbara maten, naturen och atmosfären.

Och slutligen…vilken är ditt favoritvin från Rioja?
Luis Canas "3 Hiru Racimos 2005" med sin enorma fruktkoncentration är fortfarande en favorit. Pagos Viejos Artadi 2005 med frukt, koncentration och franska fat är en annan modern Rioja som kommer att bli fantastisk om några år. Ett vin som är mycket prisvärt är Baron de Leys Club Privado 2004 som alltid borde finnas hemma. Ett vitt vin som slår det mesta är Baigorri Blanco 2005. Elegant och balanserat i fransk tappning.


Tävling: Vinn ett par exklusiva Tempranilloglas från Riedel

Nu har ni chansen att vinna ett par fina Tempranilloglas från Riedel till ett värde av 598 kr. Svara på frågorna och maila svaren till juan-pablo@herokommunikation.se. Tävlingen pågår fram till den 28 april.

 

· Vilken klassifikation fick 2009 års årgång i Rioja?

· Vad heter den mest odlade gröna druvan i Rioja?

· Vilket är ditt favoritvin från Rioja och varför ska just du få avnjuta det i ett Tempranilloglas från Riedel?

 

 

 

 


Tidigare vinnare: Mercedes Bachelet

2008 vann Restaurangakademiens lag Rioja Sommelier Award. I laget ingick bland andra Mercedes Bachelet, nu verksam på Mathias Dahlgren. Mercedes har svarat på frågor om hur det var delta och vinna Rioja Sommelier Award och ger värdefulla tips till de tävlande.

 

Hej Mercedes,

 

Vad var det bästa med att tävla i Rioja Sommelier Award?
Att tävla är för det första väldigt roligt, att sedan få möjlighet att gå in på djupet i en region gör möjligheterna större att riktigt grotta in sig med fakta, det är alltid kul med spetskunskap!

 

Vad har du för tips till de som ska tävla i år?
Plugga :-).. Prova mycket, dela upp subregionerna i teamet är ett tips så kan en av er vara expert på sitt område underförstått att alla i teamet kan regionen bra till att börja med.

 

Har du haft nytta av att ha deltagit i Rioja Sommelier Award?
Ja, jag har absolut ökat på min kunskap om Rioja så det tycker jag. Samt lärt känna en hel del kunniga och trevliga personer på vägen.

 

Bästa minnet från vinnarresan till Rioja?
Oj, det kan jag inte välja, det var en fantastisk resa överlag.

 

Och slutligen…vilken är ditt favoritvin från Rioja?
Just nu skulle jag säga Calvario 2005, Finca Allende.

 


Följ deltagarnas förberedelser inför Rioja Sommelier Award

Nu kan ni följa deltagarna i Rioja Sommelier Award här på bloggen. Alla lag kommer blogga om sina förberedelser inför tävlingen. De kommer också blogga om hur det är att vara sommelierstudenter på respektive skola och om sina tankar inför framtiden. Klicka på länken till vänster för att komma till Rioja Sommelier Award-bloggen.

 

De fyra deltagande lagen är:

 

Restaurangakademien
Karl Ljungström Kahn
Camilla Hansson
Fredrik Lundgren

 

Vinkällan
Filip Samuelsson
Erik Casterud
Karin Hammerby

 

Grythyttan
Christer Cederbom
Hans Engström
Miguel Cruz Liljegren
Reserv: Emmelie Westerlund


Gustibus
Jens Bardh Olsson
Rune Neringer
Lisa Hagman
Lagledare/Reserv: Mikael von Leitgeb

 

Ni kan även bli fans till respektive lag på Facebook. Bli fan till Restaurangakademien, Grythyttan, Vinkällan eller Gustibus.


SM i sommellerie

Snart är det dags för det tionde svenska mästerskapet i sommellerie. De sex deltagare har presenteras, bland annat Totte Steneby, som tävlar för Gondolens vinbar. 2008 var Totte med i Restaurangakademins lag som vann Rioja Sommelier Award tillsammans. Övriga deltagare är:

• Hannes Seeman, F12, Stockholm

• Bengt Norrbo, Villa Brevik, Lidingö

• Robert Andersson, PM & Vänner, Växjö

• Arvid Rosengren, MASH, Köpenhamn

• Fredrik Horn, PM & Vänner Växjö

Semifinal avgörs fredagen den 23 april och final äger rum dagen därpå.

I juryn sitter Åsa W Karlsson, Sören Polonius, Göran Klintberg, Johan Lagergren och Susanne Berglund-Krantz.


Tillbaka efter påsk - Snart dags för Rioja Sommelier Awards

Efter en lugn och skön påsk fylld med god mat och dryck är vi nu tillbaka på kontoret. Vi är mitt uppe i förberedelserna inför årets Rioja Sommelier Award. Tävlingsledning och jury ska utses, frågor ska tas fram och en massa kringaktiviteter ska roddas med. Nytt för i år är bland annat att lagen - Grythyttan, Gustibus, Restaurangakademin och Vinkällan - ska blogga (här på detnyarioja.blogg.se) sig fram till tävlingen. Vi ser fram emot att läsa om förberedelserna inför tävlingen och om hur vardagen ser ut för våra sommelierstudenter runt om i Sverige.Glad påsk!

Glad påsk kära bloggläsare! Passa på att njuta av god mat och dryck under den stundande ledigheten. Och glöm inte Riojan som passar utmärkt till lammet. Både Jens Dolk och Sofia Ander har tips på några riojor till påskmaten.RSS 2.0