En tur bland godsaker

I en tid av app- och kampanjsajtsöverflöd lanserar Alcorta vårens (nåja) skönaste interaktiva kampanj för oss mat- och vinälskare. Med Alcortas nylanserade app och hemsida hittar du de bästa gastronomiska upplevelserna i Rioja och Spanien.


Jag börjar i Spanien


På den interaktiva kartan klickar jag mig fram till Rioja.


På kartan zoomar jag in olika krogar i området och hittar enkelt uppgifter om dem. I detta fall restaurang Triska. Tydligen är deras specialitet Solomillo de ternera. Gött!

/JP

 


Vin i matbutiken

Nej. Än kan vi inte köpa vår Rioja i vår lokala matbutik. Men man kan iallafall få sig ett glas vin när man veckohandlar. Ett skäl nog att ta hand om den vanligtvis rätt så tråkiga uppgiften.

WOW News rapporterar
 att Ica Kvantum i Liljeholmen blir första svenska matbutik att servera vin till sina kunder. Bra initiativ tycker jag. Men jag måste invända mot att detta skulle vara den första butiken med konceptet. I min hembygd Valbo kunde du redan i slutet på 90-talet slå dig ner på Hemköp i Valbo Köpcentrum och ta en liten lunch med tillhörande vin. Butiken lade sedemera ner, men nog var de före Ica med den här idén.



/Tomas

The Wall Street Journal om Rioja

Den (minst sagt) prestigefyllda tidningen The Wall Street Journal har på kort tid skrivit två intressanta artiklar om Rioja och spanskt vin:

Will Lyons artikel om "Spain's second act" hittar du här.
Amy Mas artikel "The taste of Spin Stays Mainly in Tempranillo" hittar du här.

Trevlig läsning!

Allt du behöver veta om Rioja

En av Englands bästa vinjournalister, Jancis Robinson, ger en treminuters crash-course i Riojakunskap. I korthet det mesta du behöver veta om Rioja nästa gång du bjuder på en flaska Rioja.



Tack till Livets Goda för länktips!

Kylie älskar Rioja

Heike Larsson på Invintum har hittat en mycket intressant artikel i det spanska kvinnomagazinet ”Yo Dona”. Popsångerskan Kylie Minogue är månadens covergirl och i tidningen slår hon fast att hon älskar att ”äta gambas och dricka Riojavin”. Se där en världsstjärna som vet att uppskatta livet!


Ett besök på White Guide-galan - del 2


Det minglades ordentligt i baren.


Landbruksminister Erland Eskilsson delar ut pris och lovar lägre restaurangmoms på scen.


Glada vinnare.


Ett besök på White Guide-galan - del 1

Igår var vi - tillsammans med cirka 800 andra - på plats på den stora White Guide-galan på Grand Hôtell i Stockholm. På plats fick vi bland annat se när Oaxen Krog och Frantzén/Lindeberg fick pris för årest bästa restauranger.


Johan Agrell, tidigare Rioja Sommellier Award-vinnare, och hans kollegor på Fäviken Magasinet i Järpen vann pris för Årets Matupplevelse.



Franske Alain Passard fick utmärkelsen White Guide Global Gastronomi Award 2011.


Ylva och Anna följer prisutdelningen. 

Alla vinnare hittar ni här.

Äntligen en vettig innovation!

WOW-news rapporterar om en häpnadsväckande uppfinning från Kanada. Ett designföretag vid namn After 6 Design Studio har tagit fram den ultimata stolen för oss vinälskare. Under sitsen får du plats med 15 flaskor Rioja och i ryggstödet hänger du dina glas. Ett givet köp för den stilmedvetna vinkonnässören. Blott 24 000 kronor behöver du punga ut med och då får du själv välja färg.



Totte - bäst i Sverige och Norden

Totte Steneby, sommelier på Gondolens Vinbar, är numer mästare i både SM och NM i sommellerie. Dessförinnan vann han som sommelierstudent Rioja Sommelier Award (RSA) redan 2008.

Hur kom det sig att du började tävla?
Det var när jag läste på restaurangakademien som Susanne Berglund Krantz tyckte att jag borde börja. 

Första tävlingen jag ställde upp i var SM, när jag fortfarande pluggade. Jag är egentligen ingen tävlingsmänniska och då ställde jag inte upp för att vinna utan för att få erfarenhet – det var väldigt positivt att tävla med personer som var mer erfarna.

2008 vann du Rioja Sommelier Award. Vad tycker du om tävlingen?
Det är en fantastisk tävling, den enda i sitt slag. Som elev så är tävlingar det bästa sättet att lära sig mer och i RSA är alla på ungefär samma nivå. RSA ger också uppmärksamhet, hjälper en att knyta kontakter med andra i branschen och man får positiv feedback från alla möjliga håll – det var både inspirerande och kul.

Sen var själva vinstresan fantastisk. Man lärde känna andra sommelierer som blivit väldigt goda vänner. Det finns inget bättre sätt att lära – man får se allt det man läst om. Resan var viktig för min fortsatta karriär och inställningen till yrket. Det är en extra sporre att komma ut och se, lukta, känna och ställa frågor direkt till de som gjort viner. Eller att bara käka druvorna på gårdarna, det var var stort.

Och nu är du både SM- och NM-mästare. Känner du dig som Sveriges bästa sommelier?
Nja, det är en titel med modifikation. Många av de bästa, som till exempel Andreas Larsson och Sören Polonius som hjälpte mig inför NM, är ju inte med och tävlar. Men jag känner att jag är med i toppen och bland de bästa för tillfället.

Är det inte krävande att både jobba med och tävla i vinkunskap?
Ja, man har inte mycket tid till annat, man gör mer avkall på vissa andra sociala åtaganden. Nu handlar det dessutom om att vinna. Desto högre nivå, desto mer kunskap vet du att du inte kommer att behöva i yrkeslivet. Det handlar mer om att vinna – även om passionen för sommelieryrket alltid finns där.

Du har gjort en resa som många sommelierstuderande vill göra. Har du några tips?
Våga tävla! RSA är ett bra sätt att börja. Man får som sagt viktig uppmärksamhet, dessutom är Rioja en av de viktigaste spanska vinregionerna, så det är bra att lära sig mer. Vi är en liten tävlingsklick som gärna blir större. Det finns ingen elitism eller så, utan vi är en varm och välkomnande klubb. Vi tävlar inte mot varandra utan med varandra. I alla fall fram till finalen.


Klart Hemingway drack Rioja

En de största författarna i historien är självklart Ernest Hemingway. Nobelprisvinnaren från 1954 var känd lika mycket för sina böcker som han var för sitt stora intresse av att dricka vin (och en del andra drycker för den delen).

Spanien låg nära Hemingways hjärta efter hans tid som krigskorrespondent under inbördeskriget. Det är känt att Hemingway besökt Rioja och letar man lite så verkar Riojaviner vara lite av en favorit hos ”Papa”. Det sägs att under tiden han skrev sin sista bok ”Farlig sommar” alltid hade en flaska Rioja till hands.

I klassikern ”Och solen har sin gång” dyker också Rioja upp när huvudkaraktären Jake Barnes dinerar på den superklassiska Madrid-restaurangen Casa Botin:

"We lunched upstairs at Botin's, it is one of the best restaurants in the world. We had roast young suckling pig and drunk Rioja alta."


Huruvida Hemingway menar vin från bodegan La Rioja Alta eller området Rioja Alta är oklart. Men han förstod iallafall att till helstekt spädgris så ska det vara en Rioja.


"Papa" med en katt och en flaska misstänkt lik en Marqués de Riscal.


Nödvändiga prylar

Tidigare har BKWine bloggat om SO2GO. Jag är lite sen, men tycker ändå att SO2GO är värd att nämna. Den sägs nämligen ta bort svavlet som många tror leder till huvudvärken som förknippas med alkoholkonsumtion (även kallad bakfylla...). Personligen tror jag mer att det är alkoholmängden som intas i kombination med mat, vikt, vätskebalans och alkoholvana som påverkar hur bakis man är efter en vinkväll - men vad vet jag...

SO2GO - ett litet steg för vindvärlden, ett stort steg för vindrickare.

RSS 2.0