Spansk television i sitt ässe

Vår vän Johan Franco Cereceda tipsade om en ny spansk serie, Gran Reserva - Dos familias, un secreto. Serien utspelar sig bland bodegorna i Rioja. Nedan ser ni trailern och seriens första säsong finns på box!


Gran Reserva - Två familjer, en hemlighet...

Kunskap om vin ger status

Vin blir allt mer populärt i Sverige. Fler än var tredje person tycker att kunskap om vin ger status. Mest status får man om man kan anpassa vinet till maten. Och nu, mitt i höstrusket och viltsäsongen, väljer man helts vin från Rioja. Det visar vår undersökning som man kan läsa om här.

Vet du hur man anpassar detta vin till maten så får du status.

 


Klimatförändringarna förändrar vinindustrin

Livets Goda publicerar idag en intressant artikel på nätet om klimatförändringarnas inverkan på vinindustrin. Den globala uppvärmningen påverkar bland annat känsliga vinrankor världen över och har till viss del förändrat förutsättningarna för vinnäringen, där vissa områden har drabbats mer än andra.

Läs artikeln på livetsgoda.se.

SM i spansk vinkunskap

Om exakt en vecka - den 27 oktober kl. 17.45 - är det dags för årets SM i spansk vinkunskap. I år äger tävling rum i Bryggarsalen restaurang och konferens. De deltagande lagen får svara på kunskapsfrågor och smaka av två spanska viner och publiken följer alla tävlingsmoment steg för steg. Vinnaren får förutom ära och berömmelse (nåja) en resa till valfritt spanskt vindistrikt. Som till exempel Rioja...

Innan tävlingen (14 - 17.30 på samma adress) hålls en stor provning med 100 av Spaniens bästa viner, årgång 2009. Så vill du pröva dig igenom ett urval av 2009 års spanska vinutbud, se till att vara på plats.

Tävlingen anordnas som alltid av Spanska Viner.


Vi har flyttat och andra viktiga nyheter

Det har varit lite låg aktivitet på bloggen på sistone. Framför allt beror det på att en stor del av förra veckan gick åt att flytta. Vi har nämligen lämnat Sturegatan 8 och huserar numera i trevliga lokaler på Riddargatan 17b.

Men vår flytt till trots - det händer grejer, både i Rioja och i Spanien. Några av förra veckans skriverier är:

Förra veckan rekommenderade Vinbanken Röd Rioja.
Vinbanken skriver även om Tapas! och ett glas Rioja.
Spanien är det nya svarta skriver HD.


Stockholm badade i spanska viner

Spanska vindagen är ett årligt återkommande arrangemang där Spaniens bästa viner visas up. I år genomfördes detta den 4 oktober på Sheraton Hotel i Stockholm.

Som representanter för DOCa Rioja i Sverige var vi givetvis på plats tillsammans med Sveriges vinelit. Importörerna dukade upp ett fantastiskt utbud av både klassiska och moderna viner och på plats var också några bodegor som ännu inte har representation i Sverige. Alltid spännande att få nya upplevelser och vi tittade till de tre Riojabodegorna Heredad Baños Bezares, Moraza och Finca de los Arandinos.

I år hade också Spanska vindagen celebert besök av Spaniens första Master of Wine, Pancho Campo. Han höll ett seminarium på temat ”Mångfalden av Spanska druvor”. Det man kan säga är att Tempranillo fortfarande är kung i Spanien, men det finns flera andra spännande druvor. Garnacha är ju en sån druva som vinner mark hela tiden.


Den alltid lika elegante Pancho Campo, MW


RSS 2.0