Fler vinbarer till folket!

Stockholm, eller Sverige för den delen, är inte direkt bortskämda med bra vinbarer. Det finns guldkorn, men det är inte många ställen där man kan testa lite bättre viner på glas under trivsamma omständigheter.

Ett bra initiativ är PrimeWineBar på Östermalmstorg. Det är vinimportören Prime Wine som erbjuder delar av sitt sortiment tillsammans med en bit mat om man så önskar. Här finns flera viner på glas och man kan välja om man bara vill ha smakprov eller ett större glas. Lämpligt om man vill testa fler viner.

När jag besökte baren så kände jag starkt för ett glas Roda I Reserva från den moderna Riojabodegan Roda. Alltid lika maffig smak av mörka bär och en djup, mörk blåröd färg. Ett typexempel av den moderna stilen i Rioja. En finurlig sak på PrimeWineBar är att de sätter en liten etikett på glaset som man kan ta med sig hem som minneslapp om man vill hitta det på Systembolaget sen.


Foto: www.primewinebar.se

Framöver ska vi utforska fler av Stockholms vinbarer. Häng med!

/Tomas


Insikt om vinpris

Utmärkte Anders Öhman bloggar idag insiktsfullt om vin och om varför man ska ta sig en funderare innan man köper allt för billigt vin eller en bag-in-box. Ni kan läsa hans inlägg här.

/ JP

Middag med Marqués de Riscal – del 4

Efter sex rätter och dubbelt så många viner var det med ett leende på läpparna jag på nattkvisten lämnade Bromma bakom mig. Blir ju onekligen en utmaning att kunna matcha dessa viner i helgen! Får nog bli varm blåbärssoppa i skidspåret istället.

/Anna


Middag med Marqués de Riscal – del 3

Min bordsherre, Anders Röttorp, höll Marques de Riscal 1956 som favorit – men buden var många. Enligt Anders så är det nästan bara i Rioja som det finns riktigt gamla viner sparade. En fantastisk skatt som återigen visar på Riojas storhet och inte minst otroligt breda sortiment.

/Anna


Middag med Marqués de Riscal – del 2

Det ena vinet efter det andra avlöste varandra och de gick i perfekt samklang med Klas Lindbergs väl komponerade middag. Klas som nyligen tog bronsmedalj i Årets Kock vann också Rioja Sommelier Award 2008 och åkte på en vinnarresa till Rioja. Att maten var inspirerad från Rioja gick inte att ta fel på – inte minst den grytstekta och mörkokade killingen med tryffel och backtimjan.

/Anna
Middag med Marqués de Riscal – del 1

Hur smakar egentligen en 66 år gammal Rioja? Att bara tänka sig att vinet tillverkades precis när andra världskriget slutade får tanken att svindla. 

För första gången någonsin fick en Marqués de Riscal Reserva från 1945 resa utanför Spanien. Och den landade på en exklusiv middag hemma hos Bengt-Göran Kronstam. Här presenterade chefsvinmakaren Don Luis Hurtado de Amézaga och general manager José Luis Muguiro denna 66-åring tillsammans med ett tiotal andra årgångsviner från Marqués de Riscal.

/Anna

  


Ett glas vin

För Systembolagets räkning regiserade legendaren Gösta Werner denna film 1960. Man kan konstatera att både vin- och filmproduktion såg lite annorlunda ut då...http://filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=173

Vinnare vinner igen


När Rioja Sommelier Award avgjordes 2008 stod en trio nybakade sommelierstudenter från Restaurangakademien som glada vinnare. Efter en inspirerande resa till Rioja, där de bland annat deltog i vinkrig och firade Spaniens EM-triumf på torget i Haro, så gav de sig ut i yrkeslivet (nåja, de hade faktiskt redan börjat).

Nu nästan tre år senare är alla tre i toppen av den gastronomiska branschen i Sverige.

  • Totte Steneby (t.h.) blev Nordisk Mästare i sommellerie förra året och i söndags plockade han även hem det svenska mästerskapet. Är det måhända en blivande världsmästare som numer jobbar på Eriks vinbar i Gondolen?
  • Klas Lindberg (t.v.) tog igår en hedrande tredjeplats i Årets Kock som avgjordes i Globen. Klas har gått i träning under tidigare Årets Kock Stefan Eriksson och idag driver han egen mat- och vinkonsultfirma.
  • Mercedes Bachelet (mitten) har länge basat över vinerna hos Mathias Dahlgren på Grand Hotel. Förra året flyttade hon dock (inte långt rent geografiskt, men ändå) till nystartade Nobis Hotel på Norrmalmstorg. Nu är hon restaurangchef på bröderna Cattenaci's nya satsning.

Så man kan konstatera att sommelierstudenter med ambitioner tävlar i Rioja Sommelier Award.


RSS 2.0