Så här kan det se ut ibland

Nedan ser ni en bild på Tomas. Den är tagen ungefär 16.10. Precis innan han vände sig mot kameran (Tomas gillar kameror...) satt han och skrev en text till vårt nyhetsbrev. Han vred och vände på ord och meningar och såg fundersam och koncentrerad ut.



Runt 17.00 var Tomas klar. Han hade sin vana trogen lyckats formulera en mycket bra artikel. Han tyckte därför att han var värd något fint. Det är ju fredag trots allt. Och sin fredagsvana trogen korkade han upp en flaska Rioja. Och eftersom vi fortfarande vill tro att det är sommar fick det bli en rosé från vårt kära vindistrikt.



Korka gärna upp en flaska Rioja ni också så kan vi njuta tillsammans. Och glöm inte att ha en trevlig helg. Skål!

/JP

Gran Reserva en succé

Och då pratar vi inte om vinet utan om den spanska tv-serien som utspelar sig i Rioja. Den första säsongen av såpan blev en sådan succé att en säsong två spelades in och nu sänds för fullt.



Lars Torstensson har i hans blogg uppmärksammat oss på något som är väldigt roligt i sammanhanget: en av manusförfattarna heter Miguel Merino Navajas. Han är vinmakare och framgånsrik journalist och författare. Likaså är han son till den mer kända Miguel Merino. Så vi kan i alla fall vara säkra på att tv-såpan anvärnder sig av riktiga termer och realistiska miljöer och situationer. 

Mystiska kriminalfall i Rioja



Mårdgåtor, spännande miljöer och smarta poliser med trasligt privatliv. Det skulle kunna vara en beskrivning av, tja, alla kriminaldeckare, kriminalfilmer och kriminaltv-serier som någonsin skrivits eller filmats. Trots det fascineras människor världen över av just denna genre. Idag produceras det antagligen (jag tar en chansning, har nämligen ingen statistik på detta) mer material inom denna genre än någonsin.

Tur då att det finns kreativa författare som skapar egna genrer i genren (nej, Camilla Läckberg räknas inte in här). En sådan är tysken Paul Grote, skapare av wine crime-litteraturen. Fem böcker har det blivit och självklart utspelar sig en av den gode Pauls böcker i Rioja.  Rioja für den Matador heter den. Jag kan inte direkt säga att jag har läst den så jag gör en efterfrågan: finns här en litteraturkritiker som läst denna? Någon?

PS: Jag har hämtat ”inspiration” till detta inlägg från vår goda vän Mikael Mölstad. Ni kan läsa hans inlägg om wine crime här.


Jag åkte västerut - del 2

Helgen i Göteborg avslutades på söndag lunch. Jag och mitt sällskap besökte en utmärkt tapasrestaurang mitt på Avenyn och avnjöt bland annat tortilla española, gambas al ajillo, chorizo picante, calamares fritos och patatas canarias con mojo.



Solen sken när vi satt på uteserveringen och därför blev det naturliga valet av dryck en lyxigare Sangria gjord på en Rioja Crianza. Något mer svalkande i solen är svårt att tänka sig...



För er som vill göra en egen Sangria finns det ett otal varianter att välja mellan. Vår variant bestod, förutom av en fruktig Rioja Crianza av en skvätt Sherry, apelsin (både pressad och klyftor) och citronklyftor toppat med lite ginger ale och fruktsoda. Enkelt, snabbt, läskande och (som mat-Tina skulle sagt) jättegott!

/JP

Jag åkte västerut - del 1

Jag spenderade helgen i Göteborg och besökte den utmärkta statsfestivalen Way Out West. För er som inte var där - ni missade årets spelning. Prince, den levande funklegenden från Minneapolis, hade lekstuga och gick bananas. När Prince efter 30 minuter körde Purple Rain i 12 minuter var stämningen på topp - för att därefter följas upp av en och en halv timmes galen blandning funk, gåshud och 80-talsnostalgi med inslag av 2011.







Sommarvin

På sommaren vill man dricka enkla viner. Det är för all del svalkande med rosé och vitt. Men ett enklare rött, lite lätt kylt, kan vara lika fantastiskt.

I Rioja dricker man gärna unga viner från föregående års skörd när man går på tapasrunda eller umgås på enklare vis med familj och vänner. Dessa Vino Joven är ofta av typen ”maceracion carbonica”, alltså kolsyrejäst. Det är en typ av viner vi ofta känner igen från Beaujolais Noveau men de är vanliga i Rioja också.

När man gör dessa viner så slänger man ner hela druvklasar i jästankarna. Druvorna längst ner krossas av vikten från övriga druvor och en naturlig jäsningsprocess börjar. De hela druvorna i toppen jäser inifrån tills de formligen exploderar.

Detta ger ett lätt vin, fullpackat med frukt och knappt några tanniner överhuvudtaget. Perfekt för en ljum sommarkväll med några enklare charkuterier och ostar som enda tillbehör. De här vinerna ska drickas inom ett år eller så och därför exporteras de sällan. Men är ni i Spanien bör ni hålla utkik efter ett par flaskor för att ta hem.



/Tomas


RSS 2.0