För er som inte var med

Igår skrev vi om "Batalla del clarete", vinkriget i San Asensio, här på bloggen. En betydligt mer känd batalla är "Batalla del vino" som går av stapeln den 29 juni varje år i Riojas vinhuvudstad Haro. Årets batalla blev lika blöt som vanligt. Missade ni festen? Så här såg det ut enligt spansk television.Batalla del clarete

Fler än 6 000 "krigare" använde närmare 30 000 liter vin som vapen under "Batalla del clarete", som gick av stapeln den 25 juli. Batalla del clarete firas sedan 1977 på den lilla orten San Asensio i Rioja. San Asensio har bara 1 700 invånare men under festligheterna invaderas staden av besökare från hela Spanien.

Efter att stadens borgmästare invigt årets batalla började deltagarna traditionsenligt kasta, hälla och spruta vin på varandra. För de som valde att inte delta i själva vinkriget geomfördes en gratis vinprovning med viner från områdets bodegor. Läs mer om årets Batalla del clarete här (på spanska).


Spanien hetare än någonsin...

...inte bara när det gäller vin, utan även sport. Den 4 juli, knappt en månad efter segern i Franska öppna, lyckades Rafael Nadal vinna på gräset i Wimbledon. Därmed förstärkte Nadal sin position som världens främste tennisspelare. 

En vecka senare, den 11 juli, tog det spanska fotbollslandslaget hem nationens första VM-guld. Andrés Iniesta sköt det avgörande målet i finalen mot Holland.

Nu leder även en spanjor Tour de France, världens kanske viktigaste cykeltävling. Madridsonen Alberto Contador innehar den gula ledartröjan efter att ha gått om Andy Schleck.

För övrigt är Rioja top of mind bland svenskar. Som sagt, Spanien är hetare än någonsin. Både när det gäller vin och sport. ¡Viva España!

Vin och politik populära samtalsämnen till sommarvinet

I Sommarsverige är det, trots värmen, det röda vinet som faller de flesta i smaken. Svensken tycker att rödvin går att njuta till det mesta som läggs på grillen. Och till rödvin hör samtal om vin och politik.

Rioja är ett av Sveriges mest populära vindistrikt. Det är också, tillsammans med Bordeaux och Champagne, den vinregion som flest personer i Sverige spontant nämner när de tänker på ”vindistrikt”. Näst på tur, men bara häften så kända, är vindistrikt som Alsace och Bourgogne.

Det visar en undersökning om vinvanor som vindistriktet DOCa Rioja genomfört bland svenska folket. Läs mer på www.rioja.nu

 

 


Iniesta till Rioja

Många av de spanska fotbollsspelarna lovade att färga eller raka av sig håret, pussa den spanske kungen på munnen, sluta dricka Coca Cola, och mycket annat om de vann fotbolls-VM. Finalens hjälte Andres Iniesta lovade att pilgrimsvandra till Santiago de Compostela. Så inom kort kommer vi säkert att se honom barfota vandra längs leden i Rioja på väg till Altlantkusten. Kanske han väljer att bli stärkt på vägen av ett glas vin…


Fortsatt framgång för det spanska fotbollslandslaget

Spanien har lyckats ta sig till final i fotbolls-VM. Och det är vi glada för. Finalen går av stapeln på söndag, 20.30. Ska bli spännande att se om "la Roja" lyckas ta nationens första VM-guld. Spanjorerna är inte bara vintokiga utan även fotbollstokiga. Räkna därför med firande på gator och torg i hela Spanien om de skulle lyckas bärga hem guldet.¡Viva España!

Kina gillar Rioja

Kineserna verkar ha god vinsmak.

RSS 2.0