SM i spansk vinkunskap

Den 21:a oktober hölls SM i spansk vinkunskap för åttonde året i följd. Fyra lag, bestående av tre personer var, mätte sina kunskaper i spanska viner. Bland de tävlande fanns hela fem tidigare vinnare av Rioja Sommelier Award: Emil Persson och Totte Steneby som vann 2007 och 2008 tävlade för sommelierlaget och 2009 års vinnare Erica Sattler, Oskar Andreasson och Carin Simonson representerade Gustibus sommelierskola.

 

Frågorna var många och kluriga men den kunniga juryn (bestående av vinskribenten Jan Holmström, vinutbildaren och sommelieren Ia Orre Montan och Sören Polonius, chefssommelier på F12-gruppen och Sveriges representant i sommelier-VM nästa år) kunde efter en stunds överläggande utse en vinnare. Det blev Systembolagets lag som knep förstaplatsen framför sommelierlaget.

 

Efter den rafflande tävlingen bjöds det på en buffé med goda tapas och ännu godare viner. Systembolagets vinnarlag fick – förut tapas, vin och blommor – även en resa till valfritt vindistrikt i Spanien. Där kan de öva upp sina kunskaper i spanska viner inför nästa års tävling. Återstår att se om de väljer att åka till Rioja.

 

/Juan-Pablo


Riojakväll på Villa Källhagen

Torsdagskvällen spenderades med en middag på Villa Källhagen i Michel Jamais regi. Temat för middagen var Rioja och sju viner skulle avsmakas.  Middagen kunde dock inte börjat sämre; 5 minuter innan middagen föll mörkret över Djurgården och Villa Källhagen. Men det var inte kvällen som infann sig utan strömmen som gick på hela Djurgår’n och Gärdet. En middag för 62 personer skulle serveras utan en fungerande ugn och med bara två gasplattor till kockarnas förfogande.

 

I mörkret satt vi, 62 hungriga och törstiga gäster, och undrade vad som skulle hända. Men det hela löste sig på bästa sätt. Ljusstakar och värmeljus gav matsalen en mysig belysning och kockarna höll maten varm med hjälp av bland annat värmeljus(?!).  En stor eloge ska personalen ha. Vinerna var fantastiska och vi fick smaka både klassiska och moderna Riojaviner av olika typer, från Jóven till Gran Reserva.  I kombination med den goda maten och Michels entusiastiska berättelser om vinerna så utvecklades middagen till en högklassig upplevelse.

 

 

/Juan-Pablo


Träigt

Jag hörde idag från en vinmakare här i Rioja att man kanske ska börja testimportera ek från Sverige för sina vintunnor. Det svenska träet har inte provats förr – inte i Rioja i all fall. Det fick mig att fundera på om vi i Sverige inte också skulle importera trä från Spanien. Det jag tänker på är vinets kvistar och grenar som man i Rioja använder att grilla sina lammkotletter på, det som ger den helt fantastiska och ojämförbara smaken på köttet. En bra affärsidé kanske?


Skruvkork i Rioja?

Jo det är sant. Världens första rödvin från Rioja finns nu med skruvkork. Men bara i Sverige och bara på restaurang. El Coto Vintage 2005 är en pionjär.


Ingen mat utan vin, inget vin utan mat

I Rioja brukar man säga att ett vin som inte passar till mat har ingen framtid. Maten är lika viktig som vinet. Det är synergier man är ute efter. Och igår hade jag just en sådär totalupplevelse här i Rioja. Jag njöt av Rioja Altas underbara viner som Baron de Oña, Ardanza,  904:an och 890:an, riktigt fina klassiker.

Sedan kom tapasen in:  jamon, croquettas, champinjoner kokta med chorizo, magoldinlindad skinka i ett litet friterat paket, ansjovis med syltad pappricka, köttfärsfyllda paprikor och den krämiga tortillan. Vilken smaksensation. Skinkan med 890:an, champinjonerna med Ardanzan, och paprikorna med 904:an. De vet vad de gör i Rioja.

/Ylva


Pata Negra - Skinkornas skinka

Finns det något bättre än riktigt bra lufttorkad skinka? Den spanska varianten Pata Negra ses som bäst i klassen vad det gäller skinka. Den görs på en speciell sorts svartklövade grisar som föds upp på ekollon. I Spanien kallas den Jamón Ibericó de Bellota och den smakar fullkomligt magiskt. Gärna till ett glas Rioja så klart.

Är du sugen på att vinna en Pata Negra-skinka? Alltså en hel skinka på omkring 7 kilo? Gå in på VinVin.se och delta i vår Riojatävling där. Vinsten är en hel skinka som lagrats över 36 månader och därmed får kallas Gran Reserva.

Tävla här!


RSS 2.0