Tomas tar med sig Rioja till Sverige

Tomas är nyss hemkommen från en fyra dagar lång rundresa i Rioja (läs Anders Öhman och Fredrik Schelins resebeskrivningar). Massor av goda viner kombinerades med massor av god mat och trevligt sällskap. Bland annat på den berömda tapasgatan Calle Laurel.

Men tydligen har inte Tomas fått nog. Såhär på fredagseftermiddag är det åter dags för ett glas Rioja. Denna eftermiddag ljusar Tomas upp vardagen med ett glas vitt.

Trevlig fredag!


Tomas avrundar arbetsveckan med ett (Rioja)glas vitt.


resesällskapet på Calle Laurel.

Höst i Rioja

På många sätt är hösten den bästa tiden att åka till Rioja. Tempot är lugnt. Vädret är svalt. Och omgivningarna är fantastiskt vackra med vinstockar sprakande i gult och rött. Idag har vi besökt Sverigefavoriten El Coto, de oerhört gästfria Viña Salceda och dessutom Riojas kanske mest kände bodega rent bildmässigt: Marques de Riscal.


Tempranillo i höstskrud.


En provning av El Coto Crianza, alla årgångar från den befintliga 2007:an fram till tankprov från den ännu inte färdiga 2011. Mycket spännande.


Vinskribenter vilse i vingården.


En lätt lunch på Viña Salceda. Med vaktel...


...och skinka...


...och lite lammkotletter. Bland annat.


Klart vinbloggarna var nöjda.


Trots en liten regnskur var vi ändå tvungna att stanna upp för att beundra Marques de Riscals exteriör.


Kött, fisk och inget mittemellan

Middag i Logroño. En mäktig upplevelse. På flera sätt.


Förutom vinet kan det här vara det bästa Rioja har att erbjuda. Chuleton!


Rött kött och en liten paprika. Det är tallriksmodellen á la Rioja.


Det går också att få sig en liten fiskbit.


Efter maten sitter givetvis en liten sötsak perfekt.


Och för matsmältningens skull: en liten orujo eller pacharán.


Det går ett par glas på en middag.


Följ också resan på Fredrik Schelins och Anders Öhmans bloggar.

Höst, vin och mat i Rioja

Första hela dagen är fullpackad med upplevelser. Tre bodegor, totalt skilda i stil, har vi hunnit besöka. Den moderna Altanza, den stora klassikern Federico Peternina som fräschat upp sig helt fantastiskt och så den makalösa lille vinmakaren Miguel Merino på hans småskaliga bodega med samma namn. Däremellan hann vi klämma in en sen spansk lunch med Riojadelikatesser som skinka, sparris, croquetas och grillad spädgris och lamm.

Följ gärna resan på Fredrik Schelin och Anders Öhmans bloggar också! (De är dessutom bättre fotografer).


Höstvy i Rioja från bodegas Altanza


Federico Paterninas "kapell" med årgångar ända tillbaka till sekelskiftet. Vi testade ett magiskt vitt vin från den särskilt goda årgången 1982.


Spädgrisen var uppskattad som lunch


Sverigevännen Miguel Merino, han gör bland annat ett vin tillsammans med svensken Lars Torstensson, bland sina kära vinfat.


Calle Laurel

Ikväll hänger vi på Calle Laurel, Riojas klassiska tapasgata. Champinjoner, skinka, tortilla, patatas bravas...och gettarmar. Och så självklart väldigt mycket härliga Riojaviner därtill. Det är enkelt. Det är gott. Det är Rioja.


Fler bilder från Rioja Sommelier Award 2011 - vinnarna!


Vinnarna fick diplom, blommor, pokal och resecheck på scenen...


...och självklart publikens jubel.

Fler bilder från Rioja Sommelier Award 2011 - 5


Juryn i svåra överläggningar


Vinnarpokalen - och ett glas Rioja


Alla lagen samlade innan prisutdelningen

Fler bilder från Rioja Sommelier Award 2011 - 4


Sista momentet bestod av ett scenario. De deltagande lagen skulle var och en, ensamma på scen, presentera följande meny med tre vinrekommendationer. En extra knorr var att presentationen fick göras på engelska.


Lag Restaurangakademien funderar på vilka viner som ska rekommenderas till de sittande gästerna.


Efter scenariomomentet fick alla fortsätta att dricka goda Riojaviner. Nu akompanjerade med en tapasbuffé.

Fler bilder från Rioja Sommelier Award 2011 - 3


Tävlingsledaren Mercedes frågar ut lagen



Det minglades för fullt mellan tävlingsmomenten



Fler bilder från Rioja Sommelier Award 2011 - 2


Den engagerade publikern jublar


Publiken håller igång - närmast i bild är den tidigare vinnaren Oskar Andreasson


Minglas för fullt. I bild syns bland anant den legendariske vinjournalisten Anders Röttorp


Fler bilder från Rioja Sommelier Award 2011 - 1


Hotellets personla går ut med de två Riojaviner som ska blindprovas


Lag Gustibus


Lag Restaurangakademien


Lag Grythyttan

Rioja Sommelier Award 2011

Femårsjubileum och den svåraste och största upplagan någonsin. Visst var vi lite nervösa strax innan allt var på plats. Men vilken succé det blev!

Det var fullsatt till sista plats när lagen från Grythyttan. Gustibus och restaurangakademien gjorde upp om vinsten i Sveriges störst och viktigaste tävling för sommelierstudenter.

De tre lagen gjorde en fantastiks insats. Först klarade de av ett svårt teoretiskt test och sedan sattes de på prov med fyra uppgifter på scen. Det längsta strået drog Grythyttan som blev årets mästare Rioja Sommelier Award 2011.

Ett stort tack till lagen, den kunniga och engagerade juryn (flygande vinmakaren Lars Torstensson, vinjournalisten Gunilla Hultgren Karell och mäster sommelieren Fredrik Horn), den fantastiska tävlingsledaren Mercedes Bachelet (restaurangchef på Le Rouge och tidigare vinnare) och Totte Stenby (tidigare vinnare och ansvarig för det teoretiska provet). Och självklart till alla importörer som bidrog med 21 toppviner, den högljudda och glada publiken och personalen på Hotellet.



Juryn tittar fram


Det minglades frisk innan tävlingen startade. Här syns bland annat jurymedlemmen Fredrik Horn och Mario Moroni, chefssommelier på Pontus!


Helt fullsat när det var dags att starta tävlingen.

(Alla bilder är tagna av Rikard Westman)

Följ tävlingen live på Twitter och Facebook

Nu är äntligen dagen vi har längtat efter här! Idag går den femte upplagan av Rioja Sommelier Award av stapeln. Följ tävlingen live på Facebook och på Twitter under hashtagen #RSA11.

Må bästa lag vinna!




P.S. Glöm inte att stödja ditt lag på Facebook. Förra årets vinnare av Facebooktävlingen, Grythyttan, fick en Riojakväll. Lagens Facebooksidor hittar du här:

Grythyttans fan-sida på Facebook
Gustibus fan-sida på Facebook
Restaurangakademiens fan-sida på Facebook


Rioja + ost = sant

I torsdagskväll anordnade Domaine Wines tillsammans med SvD Accent en Riojakväll med ost av vinprovning.

Magnus Svensson, kreativ ledare för Sommelierutbildningen på Restaurangakademien, bjöd oss på en rolig och informativ resa där vi fick prova på 6 viner från Marqués de Cáceres ackompanjerade av 3 svenska hårdostar.

Vad vi fick lära oss? Att svenska ostar är gravt underskattade. Och att de passar perfekt med Rioja. Prova själva!



Mums!

/JP

DinVinguide tar steget till nätet

I onsdags var det releasefest för DinVinguide och deras nya tryckta version. Frisörsalongen Vanity Studios på Riddargatan 20 var för dagen omgjord till festlokal. Det bjöds på ost, frukt, choklad, skumpa - och självklart vin.

Formatet för tidningen är spännande - en liten pamflett nästa, som är lätt att hålla i handen och dela ut på till exempel mässor och likande. Och framöver är tanken att tidningen ska bli både matigare och ges ut i en större variant.

Det var hur som helst ett trevlig mingel för en spännande satsning!




Mingel, mingel...


...och mingel.

Ps: Kameran är onekligen inte iPhone 3GS största styrka...

/JP

Vinprovning hos #AdamLive

Förra veckan gästade vinguiden Josephine Edelskog talkshowen #AdamLive och gav sina tips på spanska viner.  Ett av vinerna som provades var Baron de Ley Gran Reserva.

För att se klippet, klicka på bilden nedan. 


RSS 2.0