Riojaglädje

Så här glad är Riojageneralen Tomas Fyhr idag. Det finns flera orsaker till det.1: Tidigare denna månad blev det klart att skörden i Rioja - för andra året i rad - har klassificerats som Excelente (utmärkt).

2: Tomas håller en flaska Rioja i vänster hand.

3: Tomas håller ett glas Rioja i höger hand.

Ha en trevlig helg på er alla!

/ JP

Ännu ett succeår för RiojaFör andra året i rad har skörden i Rioja klassificerats som Excelente – Utmärkt. Årgång 2011 rankas som topp tre de senaste 30 åren efter den rigorösa kontrollprocessen där nästan 4000 vinprov analyseras både av vinexperter och i laboratorium.

Vinmakarna i Rioja har anat att en stor årgång varit på gång, men knappt vågat hoppas på en upprepning av succén från 2010. Nu verkar det som att 2011 kan bli ännu bättre. Året präglades av perfekta förhållanden under hela växtperioden med bara en kort torrperiod i några områden av Rioja. Druvorna har hållit fantastisk kvalitet och vinerna är redan nu väldigt lovande med bra struktur och färg.

Riojas kvalitetssäkring är unik i Spanien och innebär att varje vintank i varje vinhus provtas. Då Rioja producerade 277 miljoner liter vin förra året kräver det en stor process. Riojas kontrollorgan Consejo Regulador har de senare åren skärpt sina kvalitetskrav vilket också har inneburit en ökad kvalitet på vinerna. I år förkastades bara 0,7 procent av skörden på grund av undermålig kvalitet. En siffra som dessutom sjunker för varje år.

Vinerna från den utmärkta årgången kommer att dyka upp i Sverige under året som vita och roséviner. Men för de lagrade vinerna i Crianza- Reserva och Gran Reserva-kvalitet måste Riojaälskarna vänta ytterligare några år.


RSS 2.0