Tre viner – tre filosofier

Att skapa vin är ingen exakt egenskap. Så gott som varje vinmakare har sin egen teori om hur det bästa vinet ska göras. Idag har vi besökt tre bodegor med vitt skilda filosofier.


På Montecillo, för övrigt det första Riojavinet på Systembolaget, styr och ställer María Martínez Sierra sedan mitten av sjuttiotalet. Bland det första hon gjorde när hon började på bodegas Montecillo var att sälja iväg alla deras vingårdar. För att garantera en jämn och bra kvalitet på sina viner ser hon istället till att köpa druvor från de odlingar som hon anser vara bäst varje årgång. En svag årgång på ett ställe kan vara mycket bra på ett annat. Även inom en region som Rioja.


Helt andra tongångar är det på Riojas äldsta bodega Marqués de Riscal. Här är man övertygad om att nyckeln till succé är att äga sina egna vinodlingar. Exportchefen José Luis Muguiro förklarade att Riscal också nyligen ökat sitt vingårdsägande genom att köpa upp gamla vingårdar (samt varumärket) av Marqués de Arienzo.


Slutligen träffade vi chefsvinmakaren Simón Arina Robles på Baigorri. De äger delvis sina vinodlingar, men köper också in från noga utvalda odlare. Men det största jobbet görs i bodegan där de har den tämligen unika övertygelsen att vin ska skapas enbart med hjälp av gravitationen. Därför är bodegan byggd 32 meter rakt ner i marken så att vinet kan färdas nedåt genom sina olika tillverkningsfaser.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0