Dagbok från Rioja del 6: Smått och stort, nytt och gammalt

Vi besöker två bodegor idag. Baigorri och Olarra. Den första är en tio år gammal bodega, den andra en klassisk Riojabodega med anor långt tillbaka i tiden. Baigorri är fortfarande en liten bodega med en produktion omkring 700 000 liter och Olarra kan producera miljontals liter vin varje år. Det är verkligen Rioja i ett nötskal, alla sorters bodegor får plats här och alla bidrar med sin vision av Riojavin.



Baigorri är ett litet arkitektoniskt underverk där hela bodegan är byggd för att uppfylla vinmakarens filosofi. Den viktigaste är att kanske att vinet aldrig ska pumpas omkring utan enbart tillverkas genom gravitation. Därför är också bodegan mer än trettio meter djup. Förutom fantastiska viner bjuds vi också på en mycket välsmakande lunch med utsikt över hela Rioja Alavesa.



Bodegas Olarra var oerhört stort i Sverige på 70-talet, men på senare år har vi inte hört mycket ifrån dem. Men det betyder inte att de är försvunna, de är tvärtom oerhört aktiva och utvecklar sina viner hela tiden. Efter att vi glatt provat deras nya prestigeviner i modern stil plockar de fram en flaska för att visa sitt ursprung: en Olarra Gran Reserva från 1973. Och den hade verkligen åldrats med yttersta värdighet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0