Hemma igen

Så var detta Riojaäventyr slut. Som alltid är det ett späckat schema, spännande bodegor i olika stilar, fantastiska vyer och sanslösa mängder mat. Man brukar säga att man är ”mat-laggad” när man kommer hem från Rioja. I fyra dagar kretsar allt kring mat och vin så när man kommer hem är det en chock att återgå till normala matvanor. Fast efter köttexcesserna ser jag nog nu mest fram emot att äta sallad i ett par dagar…

Vår sista dag i Rioja innebar en resa i sydöstlig riktning mot Rioja Baja. Redan klockan åtta hade vi checkat ut från hotell Husa på Gran Via i Logroño och påbörjat vår färd mot Bodegas Rioja Vega. Det är en bodega med en över hundraårig historia som på senare år arbetat med att föryngra både vinerna och sin bodega. Efter en mycket pedagogisk tur genom den rakt igenom fräscha bodegan provade vi oss igenom alla viner. Provningen blev dock lite stressad då vi var tvungen att rusa för att hinna iväg till vårt sista besök.


Vår guide på Rioja Vega visar skillnaden i olika rostningsgrader på faten och hur det påverkar smaken på vinet.

Långt ner i Rioja Baja, nära gränsen till Navarra, ligger staden Aldeanueva de Ebro. Där huserar kooperativet Viñedos de Aldeanueva – en sammanslutning av vinodlare som tillsammans gör ett vin. Här skapas Sverigebekantingen Azabache, på systembolaget hittar du deras ekologiska Crianza, deras Reserva och även deras rosévin. Just när vi anlände hade skörden satt igång i vineriet. Baja skördar alltid långt före bodegorna i Alta och Alavesa, beroende på det mycket varmare klimatet. Så det var en stressig tid på bodegan, druvorna strömmade in och journalister och andra intresserade hörde av sig hela tiden och ville veta mer om hur skördestarten tedde sig.


Provning på Viñedos de Aldeanueva. Efter lite inventering av bagaget visade det sig att några flaskor av det Gracianodominerade vinet Culto kunde få följa med till Sverige.

Via Bilbao och Düsseldorf tog vi oss hem och nu återstår bara att tacka alla glada reskamrater. Trevligt har det varit och det är alltid lika roligt att få visa upp Rioja för de sommelierer som lagt ner så mycket tid på att studera distriktet. En välförtjänt vinst i Rioja Sommelier Award gav en välförtjänt resa, och nu önskar vi Erika, Oskar och Carin lycka till med den fortsatta karriären. Tack självklart också till Michel som förgyllde resan med sitt otroligt stora kunnande.


En snabb avslutningsmiddag med nöjda resenärer på flygplatsen i Bilbao.


Imorgon är det dags för FineWine tasting i Stockholm där Rioja är huvudsponsor. Så det blir kanske lite vinprovning för mig då också…
/Tomas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0