Sommarvin

På sommaren vill man dricka enkla viner. Det är för all del svalkande med rosé och vitt. Men ett enklare rött, lite lätt kylt, kan vara lika fantastiskt.

I Rioja dricker man gärna unga viner från föregående års skörd när man går på tapasrunda eller umgås på enklare vis med familj och vänner. Dessa Vino Joven är ofta av typen ”maceracion carbonica”, alltså kolsyrejäst. Det är en typ av viner vi ofta känner igen från Beaujolais Noveau men de är vanliga i Rioja också.

När man gör dessa viner så slänger man ner hela druvklasar i jästankarna. Druvorna längst ner krossas av vikten från övriga druvor och en naturlig jäsningsprocess börjar. De hela druvorna i toppen jäser inifrån tills de formligen exploderar.

Detta ger ett lätt vin, fullpackat med frukt och knappt några tanniner överhuvudtaget. Perfekt för en ljum sommarkväll med några enklare charkuterier och ostar som enda tillbehör. De här vinerna ska drickas inom ett år eller så och därför exporteras de sällan. Men är ni i Spanien bör ni hålla utkik efter ett par flaskor för att ta hem./Tomas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0