Gästbloggare: Så blev det då dags för Robert Parker

Så blev det då dags för det alla har gått och väntat på, Parker-provningen. Världens mest inflytelserika vinpersonlighet har för första gången sedan 1972 kommit till Spanien och det är närmast en nervös stämning inför spektaklet. Men det visar sig att Bob, som han kallas i den inre kretsen, är en överraskande ödmjuk provare som dessutom uttrycker sig så att alla kan förstå, alltså ganska långt från att vara den vinsnobb han ibland anklagas för.



Tjugo viner ska provas, och temat är… Garnacha. Den spanska druvan som odlas en del i Rioja, mycket annorstädes och mest i Frankrike. Varför då detta tema och inte det kanske självklara när man är i Rioja, nämligen Tempranillo?

− Jo, förklarar Parker, tanken var ju att det skulle vara en provning med riktigt bra viner från flera länder och då ville jag ta denna druva som har sitt ursprung i Spanien. En druva som dessutom är underskattad. När det gäller Tempranillo kommer ju de bästa och nästan de enda vinerna från Spanien.

Visst hade det knorrats från vinmyndigheterna i Rioja men bara det faktum att han är på plats får de flesta att dämpa eventuell kritik.



På provningen slår vi en rad rekord. Över 550 sittande provare ska smaka på 20 olika viner på Garnacha från Spanien, Frankrike, Australien och USA, dessutom är det viner, 600 flaskor har öppnats och endast sex flaskor är korkdefekta, som är veritabla rariteter och släpps i mycket begränsad upplaga och som nu hälls upp av 21 sommelierer.

− Världens bästa Garnacha-provning, helt enkelt, menar Bob Parker och river ner kvällens kraftigaste applåder.

Och visst är det spännande, vinerna är utsökta, favoriter är Aquilon 2006 från Alto Moncayo, Espectacle 2006 från Montsant och det australiska Torbeck Les Amis 2005. Egentligen utanför provningen hamnade ett vin från Rioja-bodegan Marqués de Riscal, av årgång 1945, en av de stora årgångarna under hela 1900-talet. Ingen Garnacha här inte utan Tempranillo och Cabernet Sauvignon. Och det roliga är att vinet var fortfarande vitalt med bra syra, mjuk strävhet och en viss fruktighet. Det är klart, efter en sådan provning är det svårt att vara missnöjd.



Dagen avslutades med en spektakulär middag på bodegan Dinastio Vivanco där ett av världens största vinmuseum ligger och som är ett initiativ av bodegan.

Men nu är det en ny dag och dags att ta nya tag i kongresshallen. Första temat är vinhandelns påverkan av krisen, och intresset är stort trots den sena natten. Samtidigt pågår vinprovningen för den som vill utanför kongresshallen där över 150 bodegor från 45 länder finns representerade, bland annat från Egypten och Indien.

Om någon timme ska Sveriges Ulf Sjödin prata om den nordiska (monopol)marknaden och jag tror, i synnerhet efter att ha pratat med en rad spanska vinproducenter, att det behövs mer info om den egenartade Norden-marknaden. Får se om MW Sjödin kan lösa några knutar.

/Johan Franco Cereceda


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0