Gästbloggare: Direkt från kongresshallen Foro i Logroño

Rioja välkomnar med varmt väder, omkring 15 grader i skuggan. Men det är inte därför jag är här. Anledningen är Winefuture, en vinkongress som på rekordkort tid har kommit att betraktas som ett av de viktigaste vineventen i modern tid. Varför? Jo, med tanke på deltagarlistan finns inget annat än att hålla med. På en armlängds avstånd finns alla celebriteter, Jancis Robinson, Steven Spurrier, Oz Clarke, Mathieu Chadronnier från Bordeaux, Troy Christensen från Contellation och – kanske framför allt – Robert Parker som kort och gott presenteras som världens mest inflytelserika vinpersonlighet i vinets historia. Hoppsan!

Men visst är det därför många är här, för att höra hans visdomsord, för att träffa honom personligen och inte minst för att delta i hans provning. Alla får emellertid inte plats, man jag kommer att vara där och prova under hans ledning ett tjugotal viner. Återkommer om detta.

Annars diskuteras vinets framtid ur olika aspekter och trots att de flesta talare, Sveriges Ulf Sjödin (MW) pratar i morgon, hinner mycket bli sagt och perspektivet är det globala. Det handlar om den finansiella krisen, hur vinnäringen ska möta nya, spännande konsumtionsmönster och hur tänka långsiktigt.

Kanske ligger det någonting i det Mathieu Chadronnier från Bordeaux säger. ”Krisen? Vilken kris? Vi har alltid haft kris.”

Men samtidigt är näringen orolig. Det märks och det kan stundtals kännas som en jättelik kick off där vi dunkar varandra i ryggen och pratar om vinets positiva effekter. Men det får vi väl tillåta oss.

Kongressen håller på i två dagar och att platsen blev Rioja kanske inte är en tillfällighet. Dels låg initiativet hos Pancho Campo, Spaniens enda Master of Wine tillika grundare av The Wine Academy med säte i Barcelona, dels, som chefen för vinrådet i Rioja menade:

”Att världens viktigaste vinmöte hålls i Rioja är egentligen inte så märkligt. Här har vi möjligheter, erfarenheter och framtidsutsikter, kanske som inget annat distrikt i världen.”

Stora ord. Men organsiationen har två dagar på sig att bevisa att tesen stämmer.

Och det har börjat ganska bra.

/Johan Franco Cereceda
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0