Women in Wine i bilder

Lena Adell från bodegas Juan Alcorta i aktion.




Dagens konferencier, Mischa Billing, talar med gästerna.




Publiken lyssnar och antecknar intresserat.




Nöjda gäster diskuterar seminariet över en bit mat. 


Women in Wine

Vid lunchtid igår hölls seminariet Women in Wine på Volvo Showroom. Tre vinmakare från Rioja - Christina Bernedo, Elena Adell och María Larrea - och Systembolagets chefsinköpare Sara Norell samtalade om kvinnor i vinvärlden under ledning av Mischa Billing. Christina, Elena och Maria berättade om hur det är att vara och verka som kvinnlig vinmakare i Rioja. Ett trettiotal gäster närvarande och bidrog till diskussionen med intressanta frågor. Trots vissa språk barriärer - våra spanska gäster talade nämligen bara spanska - blev det ett levande och intresseväckande samtal. Efteråt fick gästerna möjlighet att prova vinmakerskornas viner och även ställa frågor. Det visade sig vara ett uppskattat inslag. Många passade på att både prova vin och ställa frågor. En trevlig spansk buffé, även den mycket uppskattad, avslutade seminariet.

Vi tackar alla våra gäster och speciellt våra långväga gäster från Rioja; Christina, Elena och María.

PS: Snart kommer bilder från seminariet upp här på bloggen.

/ Juan-Pablo


Gästbloggare: Slut på Wine Future 09

Slut på Winefuture. Ingen har pratat om en fortsättning, men kanske dyker det upp. Hur som helst var det många föredragshållare som tackade organisationen för alla intressanta föreläsningar. Jodå, det tyckte vi i publiken också.

Sista dagen handlade mycket om varumärkesbyggande och sällan har väl vinindustrin fått så mycket stryk. Välförtjänt, i all ära. Man skojade om näringens sätt att tro att utbildning löser alla problem när den vanliga vinkonsumenten inte ens kan läsa av vinetiketten.

Ulf Sjödin gjorde entré och pratade om den nordiska marknaden, en marknad som tycks verka närmast mystisk för många. Men det var fullsatt och detta om något tyder väl på att intresset är stort för den 25 miljoner växande marknaden uppe i norr.



MW Sjödin gick mycket pedagogiskt tillväga och förklarade var Norden ligger, visade bilder på Stockholmssiluetten och berättade att marknaden domineras av box-viner samt påpekade att i Sverige har omkring 50 procent av vinkonsumenterna ett favoritvin, men bara hälften av dessa kommer ihåg vad vinet heter. Däremot känner de igen det när de ser det.

Vidare menade vårt svenska hopp ute i vinvärlden att om man väl kommit in på de nordiska monopolen kan lyckan vara gjord eftersom då får man, om man har tur, representation i samtliga butiker. Och visst gick där ett sus bland publiken. Han tipsade också om hur man lättast, nåja, kommer in på de lite slutna monopolen och det var att skapa relation till inköparna, lära sig inköpsprocessen, fundera på nya förpackningsidéer och relationsskapa med några viktiga vinskribenter för de var faktiskt trevliga, några av dem, sade han och plockade skratt från åhörarna.

Sammanfattningsvis kan man säga att de flesta var nöjda med de två dagar långa mötet, deltagare liksom publik och ska man göra en punktvis sammanfattning får den bli som följer.

Detta gäller från och med nu:

Nya idéer om förpackningar, eko-vin, fairtrade, design, kontinuitet är ledord. Skapa ett hållbart varumärke men förlita er inte på att konsumenten vill ha utbildning. Konsumenten vill snarare ha enkel vägledning till vinet, inget fikonspråk och en massa tjusiga förkortningar och vinfamiljgenerationer hit och dit. Lite raka puckar, en enkel etikett som säger vad vinet heter och på baksidan vad det ska vara till. Samt en hänvisning till hemsidan som hela tiden uppdateras; blogga, facebooka eller twittra gärna, skapa relationer. Allt det som många kanske vet men som vinnäringen har så svårt att göra.

Så fick det bli denna första gång Winefuture gick av stapeln. Snart går planet hem till Stockholm. Synd att lämna Logroño där temperaturen faktiskt stigit till 17 grader, i mitten på november. Rioja har alltså inte bara vin att avundas.

/Johan Franco Cereceda


Gästbloggare: Så blev det då dags för Robert Parker

Så blev det då dags för det alla har gått och väntat på, Parker-provningen. Världens mest inflytelserika vinpersonlighet har för första gången sedan 1972 kommit till Spanien och det är närmast en nervös stämning inför spektaklet. Men det visar sig att Bob, som han kallas i den inre kretsen, är en överraskande ödmjuk provare som dessutom uttrycker sig så att alla kan förstå, alltså ganska långt från att vara den vinsnobb han ibland anklagas för.



Tjugo viner ska provas, och temat är… Garnacha. Den spanska druvan som odlas en del i Rioja, mycket annorstädes och mest i Frankrike. Varför då detta tema och inte det kanske självklara när man är i Rioja, nämligen Tempranillo?

− Jo, förklarar Parker, tanken var ju att det skulle vara en provning med riktigt bra viner från flera länder och då ville jag ta denna druva som har sitt ursprung i Spanien. En druva som dessutom är underskattad. När det gäller Tempranillo kommer ju de bästa och nästan de enda vinerna från Spanien.

Visst hade det knorrats från vinmyndigheterna i Rioja men bara det faktum att han är på plats får de flesta att dämpa eventuell kritik.



På provningen slår vi en rad rekord. Över 550 sittande provare ska smaka på 20 olika viner på Garnacha från Spanien, Frankrike, Australien och USA, dessutom är det viner, 600 flaskor har öppnats och endast sex flaskor är korkdefekta, som är veritabla rariteter och släpps i mycket begränsad upplaga och som nu hälls upp av 21 sommelierer.

− Världens bästa Garnacha-provning, helt enkelt, menar Bob Parker och river ner kvällens kraftigaste applåder.

Och visst är det spännande, vinerna är utsökta, favoriter är Aquilon 2006 från Alto Moncayo, Espectacle 2006 från Montsant och det australiska Torbeck Les Amis 2005. Egentligen utanför provningen hamnade ett vin från Rioja-bodegan Marqués de Riscal, av årgång 1945, en av de stora årgångarna under hela 1900-talet. Ingen Garnacha här inte utan Tempranillo och Cabernet Sauvignon. Och det roliga är att vinet var fortfarande vitalt med bra syra, mjuk strävhet och en viss fruktighet. Det är klart, efter en sådan provning är det svårt att vara missnöjd.



Dagen avslutades med en spektakulär middag på bodegan Dinastio Vivanco där ett av världens största vinmuseum ligger och som är ett initiativ av bodegan.

Men nu är det en ny dag och dags att ta nya tag i kongresshallen. Första temat är vinhandelns påverkan av krisen, och intresset är stort trots den sena natten. Samtidigt pågår vinprovningen för den som vill utanför kongresshallen där över 150 bodegor från 45 länder finns representerade, bland annat från Egypten och Indien.

Om någon timme ska Sveriges Ulf Sjödin prata om den nordiska (monopol)marknaden och jag tror, i synnerhet efter att ha pratat med en rad spanska vinproducenter, att det behövs mer info om den egenartade Norden-marknaden. Får se om MW Sjödin kan lösa några knutar.

/Johan Franco Cereceda


Gästbloggare: Direkt från kongresshallen Foro i Logroño

Rioja välkomnar med varmt väder, omkring 15 grader i skuggan. Men det är inte därför jag är här. Anledningen är Winefuture, en vinkongress som på rekordkort tid har kommit att betraktas som ett av de viktigaste vineventen i modern tid. Varför? Jo, med tanke på deltagarlistan finns inget annat än att hålla med. På en armlängds avstånd finns alla celebriteter, Jancis Robinson, Steven Spurrier, Oz Clarke, Mathieu Chadronnier från Bordeaux, Troy Christensen från Contellation och – kanske framför allt – Robert Parker som kort och gott presenteras som världens mest inflytelserika vinpersonlighet i vinets historia. Hoppsan!

Men visst är det därför många är här, för att höra hans visdomsord, för att träffa honom personligen och inte minst för att delta i hans provning. Alla får emellertid inte plats, man jag kommer att vara där och prova under hans ledning ett tjugotal viner. Återkommer om detta.

Annars diskuteras vinets framtid ur olika aspekter och trots att de flesta talare, Sveriges Ulf Sjödin (MW) pratar i morgon, hinner mycket bli sagt och perspektivet är det globala. Det handlar om den finansiella krisen, hur vinnäringen ska möta nya, spännande konsumtionsmönster och hur tänka långsiktigt.

Kanske ligger det någonting i det Mathieu Chadronnier från Bordeaux säger. ”Krisen? Vilken kris? Vi har alltid haft kris.”

Men samtidigt är näringen orolig. Det märks och det kan stundtals kännas som en jättelik kick off där vi dunkar varandra i ryggen och pratar om vinets positiva effekter. Men det får vi väl tillåta oss.

Kongressen håller på i två dagar och att platsen blev Rioja kanske inte är en tillfällighet. Dels låg initiativet hos Pancho Campo, Spaniens enda Master of Wine tillika grundare av The Wine Academy med säte i Barcelona, dels, som chefen för vinrådet i Rioja menade:

”Att världens viktigaste vinmöte hålls i Rioja är egentligen inte så märkligt. Här har vi möjligheter, erfarenheter och framtidsutsikter, kanske som inget annat distrikt i världen.”

Stora ord. Men organsiationen har två dagar på sig att bevisa att tesen stämmer.

Och det har börjat ganska bra.

/Johan Franco Cereceda




Rioja till Jul?

Vem har sagt att rött vin inte passar vitt kött? Bon Appétit som är ett av världens största mat- och dryckesmagasin har en stor artikel om spanska viner i sitt novembernummer. Där rekommenderar man röda Riojaviner till Thanskgivingsbordets vita kalkon. Författaren menar att Riojaviner generellt är balanserade, komplexa med halvfyllig kropp och frisk syra, något som passar den något feta och variationsrika Thanksgivingsmaten.

Även vårt svenska julbord innehåller ju feta maträtter i stor variation. Kanske dags att pröva ett rött Rioja till julskinkan i år?


Vinnare på Restauranggalan kan sin Rioja

Det var både skoj och riktigt flott på Restauranggalan på Grand Hotell i måndags. Då korades bland annat branschens bästa krögare, nytänkare, servitör och inte minst sommelier. Grattis Bodil Andersson på Långbro krog värdshus - en snapsarnas drottning som också varit i Rioja. Tvåan Hanna Oleträ på Villa Totteby i Åre är även hon en hejare på Rioja. Hon tävlade i Rioja Sommelier Award 2008.
/Ylva


RSS 2.0