Förberederelserna inför Nobel NighCap pågår för fullt

Vi har nu fullt upp inför förberedelserna inför årets Nobel NightCap, Nobelmiddagens officiella efterfest. Liksom tidigare år är Rioja en av festens huvudsponsorer. Vi är lika glada som alltid över att delta i detta prestigefyllda event. I år har vi dessutom två barer - varav en i det exklusiva VIP-rummet. Detta ser vi fram emot.

Läs mer om Nobel NightCap 2010 här. Dessutom kan ni läsa mer om Afred Nobel här. Om Nobelpriset här. Och om Nobelstiftelsen här. Och om Rioja här.

Ryktet går…



Det är höst i Rioja och skörden är precis avslutad. Nu råder febril aktivitet på bodegorna och den stora frågan är självklart hur 2010 års årgång artar sig?

Efter att ha tagit tempen på ett flertal vinmakare i Rioja så verkar 2010 års skörd vara något riktigt extra. Det himlas med ögonen, görs tummen upp och talas om legendariska årgångar som 1964. Kort sagt, 2010 verkar bli ett alldeles fantastiskt år för Rioja.

Ännu har inte Consejo Regulador DOCa Rioja klassificerat årgången, men mycket lutar åt att den hamnar på högsta tänkbara nivå: Excellente.


Det Råa Rioja

Idag bestämde vi oss för att sätta oss själva på gastronomiskt prov. Inga mesiga ”vanliga” Riojarätter som lammkotletter och potatistortilla. Nej, nu ska vi gå på det riktigt unika rätterna i Rioja. Således har vi nu testat lammage, grisläpp och lammöra. Och med glädje kan jag rapportera att samtliga var välsmakande. Lammage var faktiskt en delikatess. Lammörat var intressant, men kanske ingen storartad smakupplevelse. Grisläppen föll oss också…på läppen.


Lammöra i bröd


Tre viner – tre filosofier

Att skapa vin är ingen exakt egenskap. Så gott som varje vinmakare har sin egen teori om hur det bästa vinet ska göras. Idag har vi besökt tre bodegor med vitt skilda filosofier.


På Montecillo, för övrigt det första Riojavinet på Systembolaget, styr och ställer María Martínez Sierra sedan mitten av sjuttiotalet. Bland det första hon gjorde när hon började på bodegas Montecillo var att sälja iväg alla deras vingårdar. För att garantera en jämn och bra kvalitet på sina viner ser hon istället till att köpa druvor från de odlingar som hon anser vara bäst varje årgång. En svag årgång på ett ställe kan vara mycket bra på ett annat. Även inom en region som Rioja.


Helt andra tongångar är det på Riojas äldsta bodega Marqués de Riscal. Här är man övertygad om att nyckeln till succé är att äga sina egna vinodlingar. Exportchefen José Luis Muguiro förklarade att Riscal också nyligen ökat sitt vingårdsägande genom att köpa upp gamla vingårdar (samt varumärket) av Marqués de Arienzo.


Slutligen träffade vi chefsvinmakaren Simón Arina Robles på Baigorri. De äger delvis sina vinodlingar, men köper också in från noga utvalda odlare. Men det största jobbet görs i bodegan där de har den tämligen unika övertygelsen att vin ska skapas enbart med hjälp av gravitationen. Därför är bodegan byggd 32 meter rakt ner i marken så att vinet kan färdas nedåt genom sina olika tillverkningsfaser.


RSS 2.0