Svenskarna gillar sin Rioja

Svenskarna fortsätter att dricka allt mer Rioja. Från januari till juli 2010 har vi i Sverige druckit 2 112 574 liter Riojavin. Motsvarande siffra under samma period 2009 var 2 025 469 liter. Det innebär en ökning på 4,3 %. Kul tycker vi.


Svensk vinst i nordiska mästerskapen i sommellerie

Vår vän Totte Steneby kan nu titulera sig nordisk mästare i sommellerie efter gårdagens vinst i NM på Island. Våra svenska sommelierer dominerade stort. Totte, som tidigare vunnit Rioja Sommelier Award, placerade sig precis före Fredrik Horn, den andre svenske representanten som kom på en hedrande andraplats.

Med sin första- respektive andraplacering visade Totte och Fredrik den höga kvaliteten och det stora kunnandet som svenska sommelierer har.

Stort grattis till er båda önskar vi på Det Nya Rioja!


Firande i Rioja

Firandet av skördefesten - “Ferias y Fiestas de San Mateo y de la Vendimia Riojana” - är i full gång. Det sker varje år mellan den 20 och 26 september. Ursprungligen var festligheterna tillägnat helgonet San Mateo, men 1957 slog man ihop firandet av helgonet med skördefesten.

Idag är "Ferias y Fiestas de San Mateo y de la Vendimia Riojana" (puh) en stor händelse i Rioja. Allra störst är San Mateo-dagen, den viktigaste dagen på hela veckan. Helgonet till ära är människor lediga från skola och jobb och njuter bland annat av tjurrusning och fyrverkerier.


San Mateo.


Eddie Vedder gillar Rioja

När den gamle rockhjälten Eddie Vedder - sångare och frontfigur i Pearl Jam - nygligen upprädde i Bilbao visade han sina vinpreferencer. På scenen drack han nämligen rött riojavin. Mer bestämnt en Dinastia Vivanco.

Kul att mannen bakom hits som "Alive", "Once" och "Footsteps" gillar bra vin.

Bilddagbok från Rioja: Remirez de Ganuza


Remirez de Ganuza är en unik bodega, och deras viner är lika unika. Vinmakaren Fernando Remirez de Ganuza tänker alltid ett steg längre. Exempelvis är han den hittills enda vinmakaren i Rioja som skiljer på druvklasen olika delar. Den undre delen av klasen blir till enklare, kolsyrejästa viner och den övre blir till finare Reservas, Gran Reservas och prestigevinet Trasnocho.


Trasnocho skapas med patenterad metod. En stor vattenfylld ballong pressar varsamt sönder druvorna, något som nu fler Riojabodegor börjar snegla på att ta efter.


Bilddagbok från Rioja: Patrocinio

Rioja har nästan 20 000 vinbönder, och många av dem väljer att gå ihop i kooperativ där de slår samman sina skördar för att göra vin. Att som vinmakare då ta så vitt skilda druvor från olika ställen och försöka skapa ett bra vin är inte det lättaste. Men det är just det Maria Martinez Marin på kooperativet Patrocinio lyckas med. Det är kanske inte de mest prestigefyllda vinerna i Rioja, men de är genomgående välgjorda och anpassade för att drickas under lättsamma former.


Maria Martinez Marin, en av många kvinnliga vinmakare i Rioja.


För att hålla koll på alla sina vinodlare har Patrocinio ett avancerat datasystem.


Bilddagbok från Rioja: Marqués de Riscal

Marqués de Riscal är en av Riojas äldsta bodegor och grundades redan 1858. Idag är det Riojas mest fotograferade bodega efter att de lät legenden Frank Gehry stå för desigen när de byggde om kring 2000. Blandningen av traditionellt och innovativt är på många sätt talande för Rioja.

Vårt besök bjuder på ett besök i den uråldriga källaren med viner från 1800-talet men även en elegant lunch på hotellets restaurang.


Så här glad blir man av att besöka Rioja.


En flaska från 1870 i Marqués de Riscals källare. Men den är inte äldst, de har även kvar flaskor från 1963.


Bilddagbok från Rioja: Finca Allende

Finca Allende är en modern Riojabodega av toppkvalitet. Alla viner skapas med öm hand av vinmakaren Miguel Angel di Gregorio. Både den enklare serien viner under namnet Finca Nuevo och prestigevinerna Aurus och Calvario är av fantastiskt kvalitet. Dessutom är bodegan snygg i sig och inredd med, som vår värdinna Nathalie uttrycker det: ”mostly furniture from the Swedish designer Mr. Ikea.”




Bilddagbok från Rioja: Asador Herventia


Kött är något man inte skämtar om i Rioja. Hög kvalitet på råvarorna och omsorgsfull tillagning är en självklarhet. Vårt besök på Asador Herventia blir mycket riktigt en köttfest med spädgris på menyn.


Är det något sommelierer tycker om, så är det att läsa vinlistor.


Bilddagbok från Rioja: Ramón Bilbao

Ramon Bilbao är en bodega med gamla anor som genom flera ägarbyten också har förändrats i stil. Idag kallar de sig en moderniserad, klassisk bodega.


Vi tas emot av en man vid namn Luis Miguel, en spanjor som levt fjorton år i Australien och talar med en sjungande Aussie-dialekt. Och tala gillar han, det är knappt han kan hejda sig när han under vårt besök försöker få in allt han vill berätta om sin kära bodega.


Det serverades även lunch på bodegan där vi kunde diskutera det moderna och klassiska Rioja, satsningen på nya gröna druvor och samtidigt njuta av kulinariska Riojaklassiker som Patatas Riojanas.


Bilddagbok från Rioja: Bodegas Roda

En av de mest kända, och första, moderna Riojabodegorna är Roda. De gör bara röda viner av hög kvalitet och idag erbjuder de fyra olika viner: Roda Reserva, Roda I Reserva, nykomlingen Sela och så prestigevinet Cirsion.


Prestigevinet Cirsion får sommeliererna i sällskapet att gå i spinn. "Det smakar mörker" uttrycker någon sig och syftar på den kompakta smaken av mörka bär och lakrits.


Det är alltid svårt att lämna Roda utan att ta med sig något. Varför inte en jätteflaska som rymmer sex liter? När man väl är här så är det ju bara att passa på.


Svenskarna dricker mer Rioja

Rioja fortsätter sin succé i Sverige. Försäljningen under första halvåret 2010 (januari till juni) låg på hela 1 816 128 liter. ENMILJONÅTTAHUNDRASEXTONTUSENHUNDRATJUGOÅTTA liter alltså. Det motsvarar en ökning på över sju procent jämfört med samma period år 2009. Under första halvåret 2009 drack vi i Sverige 1 693 130 liter vin från Rioja.  

Kul tycker vi. Det firar vi med en flaska Rioja.



Att anlända till tapas

Det finns få saker som går upp emot att anlända till Riojas huvudstad Logroño, slänga in sin väska på hotellrummet och sedan direkt ge sig ut i vimlet på tapasgatan Calle Laurel. Efter flygresan och efterföljande bilfärd genom Sierra Cantabria är det fantastiskt skönt att bara gå ut på gatan, beställa en enkel tapa och ta ett glas vin.

Här finns inget behov av att sitta ner och beställa vid bord eller läsa menyer. Det är bara att tränga sig fram och beställa husets specialitet. Inom någon minut har man en fantastisk munsbit framför sig. Det kan vara champinjoner i vitlök, ett fat pata negra eller en tallrik med små utsökta grillade köttbitar. Efter att ha smaskat i sig biten är det bara att ge sig iväg till nästa ställe. Du fortsätter tills du är mätt...och kanske lite till.


Vinnarna från Rioja Sommelier Award: Camilla Hansson, Fredrik Lundgren och Kalle Kahn diskuterar en tapas förträfflighet med sin resekamrat Kajsa Bergqvist.


Kalle och Kajsa på väg in på ännu ett tapasställe på Calle Laurel.


Rioja i chartervärldens bästa vinlista

Researrangören Ving gör en satsning på en modern och lokal vinlista på sitt hotell i spanska Playa del Inglés. Till sin hjälp har de Arvid Rosengren, svensk och nordisk mästare i sommellerie. Målet har varit att skapa en vinlista med betoning på spanska viner som passar hotellet grillinspirerade meny.

I vinlistan får viner från Rioja en självklar plats, tillsammans med till exempel okända viner från Kanarieöarna. Med hjälp av Arvid kommer Sunprime Atlantic View Suites & Spa – som hotellet heter – förmodligen att erbjuda en av chartervärldens bästa vinlistor.


RSS 2.0