Rioja med australiensk klang

Vi anlände till bodegas Ramon Bilbao strax före klockan fem. Vi möttes av en gråhårig herre med glad uppsyn. När han började prata var det inte den vanliga engelskan med tydlig spansk brytning utan en sjungande australiensk dialekt. Det visade sig att señor Luis Miguel Soler var halvaustraliensare och hade bott fjorton år ”down under”. Nu är han ansvarig för Ramon Bilbao som är en del av det stora familjeföretaget Zamora.

Vi visades runt i en mycket moderniserad bodega. Ramon Bilbao har tidigare varit en mycket klassisk bodega, men sedan familjen Zamora köpte anläggningen har de satsat hårt på att utveckla vinerna och även bodegan.

Provningen blev en mycket intressant upplevelse. Ramon Bilbao har viner i de klassiska beteckningarna Crianza, Reserva och Gran Reserva. I Sverige finns dels Ramon Bilbao Crianza, men också ett specialvin enbart för den svenska markanden som heter Finca Valpierre. Vinerna har en tydlig smak av den klassiska Riojastilen, men med en till dimension som drar kraftigt åt det moderna hållet med mycket frukt. Den Gran Reserva från 2001 som vi testade är troligtvis den mest vitala och fruktiga som går att uppbringa i Rioja. Provningen avslutades med Ramon Bilbaos flaggskepp Mirto, ett riktigt kraftpaket till vin som fick några av sommeliererna att gå i spinn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0