Midsommar/San Juan

Nu är vi tillbaka på kontoret efter helgens midsommarfirande. Vi, liksom många av er, njöt av små grodorna, sill, färsk potatis och nubbe. Men varför firar vi midsommar egentligen? 

Jo, om vi ska ta den korta versionen: Midsommar är en hednisk högtid där sommarsolståndet stod i centrum. På 300-talet tog kyrkan helt enkelt firande och gjorde det till sitt. Men istället för att fira sommarsolståndet knöt man firandet till Johannes Döparens födelsedag.

I de flesta länder lyckades kyrkan rätt bra med sin takeover - i Spanien och Rioja firas till exempel San Juan. I Sverige lyckades kyrkan dock mindre bra. Midsommarfirandet var i Sverige då (som nu) starkt knutet till alkoholkonsumtion. 1425 försökte ärkebiskopen i Lund till och med förbjuda det folkliga firandet av midsommar och istället fira Johannes Döparen. Eftersom vi fortfarande firar midsommar kan vi väl konstatera att biskopen misslyckades kapitalt...

Hur firar man då San Juan i Rioja? Jo, firandet är fortfarande religiöst knutet. Men som de mesta i Rioja har en stor del av festen istället börja kretsa kring mat och vin. San Juan har helt enkelt blivit lite som midsommar i Sverige. Ett tillfälle att umgås med familj och vänner. Men istället för sill och nubbe äter men en god bit mat dricker en god Rioja.

Mer om San Juan 2011 i Rioja hittar du här (spansk text).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0