Morgon längs pilgrimsleden

Den tredje dagen i Rioja inleddes med ett besök på den klassiska Riojabodegan Corral som gör vinet Don Jacobo. Det är den bodega som ligger absolut närmast den legendariska pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Klockan var knappt nio, solen hade precis börjat kasta sina strålar över La Rioja, och pilgrimsleden var redan välbefolkad. Gammal som ung, alla slags människor vandrar varje år denna pilgrimsled för att finna själslig ro. Med ett glatt "Buen Camino!" hälsade vi pilgrimerna när de passerade oss.



Själva gick vi istället in i bodegan för att prova viner. Don Jacobo är försvarare av den klassiska Riojastilen. Vinmakaren Fransisco Javier Martínez förklarade hur han ville bevara den stilen på vinerna som druckits i flera generationer i Rioja. Don Jacobo håller fast vid användandet av amerikanska fat och vinerna lagras länge, vilket ger den typiska Riojasmaken som är rund, mjuk och vaniljig. På senare år har även Don Jacobo börjat experimentera med ett ekologiskt vin som de nu testar på marknaden.

Efter provningen fick vi möjlighet att åka upp på deras högst belägna vinodling i Rioja Alta. Där njöt vi av utsikten över Rioja samtidigt som vi smakade på Tempranillodruvor direkt från vinstocken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0