Första anhalten: El Coto

Idag började vinprovningarna. Vi ska hinna med åtta bodegor innan vi far hem på onsdag. Dagen inleddes med ett besök på kontrollorganet Consejo Reguladors kontor i Logroño. Vi hälsades välkommen till Rioja av generalsekreteraren José Luis Lapuente Sánchez och sedan bar det av mot den bodega som producerar svenska folkets favorit-Rioja: El Coto.

Bodegas El Coto är en stor anläggning. Men det krävs då spanjorerna är precis lika tokiga i El Coto som svenskarna. El Coto Crianza är det näst mest köpta vinet i Spanien, och det är det mest sålda Riojavinet på Systembolaget. Trots sin storlek arbetar El Coto som ett familjeföretag och de försöker alltid att utveckla sig. Vinerna förbättras hela tiden och en ny vinmakare har sedan 2007 ändrat på mycket hos El Coto.

I deras nybyggda provningshus fick vi smaka oss igenom El Cotos olika viner och vi fick även möjlighet att prova deras egengjorda charkuterier. Ett vin som stack fram som en potentiell storsäljare var deras rosévin, El Coto Rosado 2008. Fräscht, friskt och lättdrucket utan att vara så sött som många andra roséviner ibland är. Hamnar det på Systembolaget kommer det att bli nästa års stora sommarhit.


Carin och Erica testar sig igenom El Cotos sortiment.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0